Správy

Absurdný verdikt? Žilinské súdy pravdepodobne prepísali históriu slovenskej justície

Žilinské súdy pravdepodobne prepísali históriu slovenskej justície, keď sa o to postaral verdikt v spore medzi exposlancom za SNS Štefanom Zelníkom a týždenníkom Plus 7 dní.

Ilustračný obrázok k článku Absurdný verdikt? Žilinské súdy pravdepodobne prepísali históriu slovenskej justície
Zdroj: Webnoviny.sk

Píše dnes portál Aktuálne.sk. Okresný a neskôr aj Krajský súd v Žiline totiž rozhodli o skutočne veľkolepom ospravedlnení, ktoré musí časopis uverejniť. Článok, ktorý bol predmetom sporu, mal rozsah 2,5 strany. Časopis sa však musí ospravedlniť až na celých 54 stranách. Zelníkova právnička totiž v žalobe žiadala, aby bol spomínaný článok aj text ospravedlnenia uverejnený v takej veľkosti písma, akou bol napísaný titulok pôvodného článku. Týždenník teda musí uverejniť skutočne veľké ospravedlnenie.

Na stranu vyjde len pár slov

„Zrejme sudcovia ani poriadne nečítali návrh žalujúcej strany a dali do rozsudku presnú formuláciu akú požadovala,“ myslí si šéfredaktor týždenníka Miloš Luknár. Takýto „nonsens“ nemá podľa jeho slov obdobu v celej civilizovanej Európe. V praxi sporný verdikt znamená obrie písmená, pri ktorých vyjde na jednu stranu len zopár slov. Celý text ospravedlnenia tak narástol na doposiaľ nevídaný rozsah, ktorý predstavuje takmer polovicu klasického čísla časopisu. Pridanie spomínaných 54 strán navyše stálo týždenník niekoľko desiatok tisíc eur. Píše ďalej dnes portál.

Unikátny verdikt?

„Toto je presný obraz slovenského súdnictva. Súdy rozhodujú o veciach, ktorým absolútne nerozumejú. Nevedia, alebo nepochopili, že tým zničili grafiku časopisu, ale žiaľ, takéto praktiky sú u nás bežné,“ komentoval zakladateľ slovenského výboru Medzinárodného novinárskej inštitútu Pavol Múdry. Súdom podľa jeho názoru vôbec „nedošlo“ aký rozsah bude mať ospravedlnenie. Múdry predpokladá, že tento verdikt je unikátom.

V tejto podobe si to nepredstavoval

Ospravedlnenie si v tejto absolútne netradičnej podobe nepredstavoval ani Zelník. „Ja som len chcel, aby bolo uverejnené v rovnakej podobe a na rovnakom mieste, ako pôvodný článok. Toto mi ani nenapadlo,“ reagoval pre Aktuálne.sk. Zároveň však zdôraznil, že sa týždenník ospravedlňuje po dlhom čase. Právoplatný rozsudok totiž padol ešte vlani.

Do veci vstúpil exekútor, ktorý hrozil pokutou vo výške 30-tisíc eur a zablokovaním účtov vydavateľstva v prípade, že ospravedlnenie nezverejní. Bratislavský súd v exekučnom konaní dospel k názoru, že takéto zverejnenie je z materiálnej aj formálnej stránky v poriadku. Vydavateľstvo bolo preto nútené ospravedlnenie uverejniť.

Dohra na Európskom súde?

Celá vec môže mať dohru až na Európskom súde pre ľudské práva. V kauze je totiž už podané dovolanie na Najvyššom súde, ak ho zamietne, obráti sa vydavateľstvo na Ústavný súd a ak ani tam neuspeje tak sa obráti do Štrasburgu.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM