5 prekvapivých dôvodov, prečo môže mať varenie doma svoje výhody
Máte niekedy väčšiu chuť variť vo vlastnej kuchyni než aby ste sa šli radšej niekam najesť? Verte či nie, existuje na to viacero logických vysvetlení. Spolu s ďalšími prekvapivými dôvodmi, prečo môže mať varenie doma svoje výhody, ich spomíname v nasledujúcich riadkoch tohto článku.

1. Môže vám pomôcť relaxovať
Ešte predtým, ako uvedieme výhody varenia doma pre vaše telo z hľadiska kvality jedál, sa pozrieme na jeho duševné, resp. emocionálne benefity. Varenie ako také môže byť totiž skvelou terapeutickou a oddychovou aktivitou, ktorá vám pomôže relaxovať. Hlavne keď varíte vo vlastnej kuchyni, ktorú máte zariadenú podľa vašich dizajnových požiadaviek a vybavenú všetkými potrebnými doplnkami do kuchyne. Nie je žiadnym tajomstvom, že žijeme vo veľmi rýchlej dobe. V dnešnom uponáhľanom a rýchlo sa meniacom svete dokáže práve venovanie času príprave domácich jedál poskytnúť tak potrebný oddych a relax od stresu a každodenných povinností. Nehovoriac o tom, že príprava jedál pre vašich najbližších vám dodá úžasný pocit zadosťučinenia – ide totiž aj o formu starostlivosti o vašich milovaných.
2. Môže prehĺbiť zdravie vzťahov
Keď varíme doma, je pravdepodobnejšie, že nevaríme len pre seba, ale aj pre ostatných členov domácnosti. „Rituál“ varenia by však nemal skončiť vypnutím varnej dosky. Naopak, mal by pokračovať spoločným stolovaním. V súčasnosti je už akýmsi spoločenským štandardom rýchle jedenie, obedovanie popri práci, desiatovanie pri presunoch atď. Na druhej strane, zdieľať čas s najbližšími pri spoločnom jedle, aj keď má ísť len o rýchle a jednoduché recepty, je veľmi príjemnou aktivitou, ktorá dokáže nielen utužiť zdravie vzťahov, ale taktiež ho podporiť a prehĺbiť.

3. Môže podporiť uvedomelé stravovanie
Na výhody varenia vo vlastnej domácnosti sa dá pozrieť aj z toho pohľadu, že ide o akúsi formu podpory uvedomelého stravovania. Keď totiž investujete čas a úsilie do prípravy jedla, prirodzene si viac uvedomujete, čo jete a tiež koľko toho konzumujete. Práve takáto všímavosť vám môže pomôcť napríklad predchádzať prejedaniu sa a obmedziť aj bezmyšlienkovité maškrtenie počas dňa.
4. Môže vám dať kontrolu nad surovinami
Keď varíte vo svojej kuchyni, znamená to, že máte absolútnu kontrolu nad tým, aké suroviny a ingrediencie používate. To znamená, že si môžete sami vyberať, ako zostavíte váš jedálny lístok a čo budete pridávať do jednotlivých jedál. Okrem toho, že viete obmedziť prísun spracovaných a nezdravých potravín, dokážete veľmi jednoducho obohacovať vaše jedlá o zdravé prísady a urobiť tak niečo pre svoje zdravie. Domáce jedlá majú pritom vo všeobecnosti nižší obsah kalórií a nezdravých tukov v porovnaní s tými reštauračnými a fastfoodovými. Používaním zdravých surovín, ako napríklad čerstvého ovocia a zeleniny, chudého mäsa z domáceho chovu či kvalitných príloh s vysokým obsahom vlákniny si viete pripraviť skutočne chutné, výživné aj vyvážené jedlá.
5. Môžete ušetriť mnoho peňazí
Odhliadnuc od všetkých zdravotných a duševných benefitov stojí za zmienku aj skutočnosť, že varením v domácich podmienkach dokážete ušetriť mnoho peňazí. Náklady na stravovanie totiž v dôsledku inflácie neustále rastú, čo sa prirodzene odzrkadľuje nielen na cenách potravín, ale takisto na cenách v reštauráciách. A aj keď sa ceny potravín v obchodoch a supermarketoch postupne zvyšujú, každým jedným doma uvareným jedlom svojím spôsobom šetríte peniaze.
Zdroje:
https://www.washingtonpost.com/…-well-being/
https://www.sciencedirect.com/…403X17300960
(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.