Veronika Kalinová Správy

22.9.2013, 22.44 hod: Rozlúčte sa s letom, v nedeľu začína jeseň!

Podľa astronomických výpočtov zavíta jeseň v tomto roku 22. septembra o 22.44 hod. Leto v tomto okamihu končí a začína sa jesenné obdobie.

Ilustračný obrázok k článku 22.9.2013, 22.44 hod: Rozlúčte sa s letom, v nedeľu začína jeseň!
Foto: Monika Földešiová

Deň a noc sú rovnako dlhé

Rovnodennosť je v astronómii okamih, keď má Slnko voči svetovému rovníku nulovú deklináciu a slnečné lúče dopadajú v mieste rovníka kolmo na zemský povrch. V okamihu rovnodennosti sa Slnko nachádza v jesennom alebo v jarnom bode.

Tento jav je spôsobený sklonom zemskej osi a obehom Zeme okolo Slnka. V čase jesennej rovnodennosti sa na severnej pologuli začína jeseň, na južnej pologuli jar. V deň jesennej i jarnej rovnodennosti je na hociktorom mieste na zemeguli deň rovnako dlhý ako noc.

Jeseň nezačína vždy rovnako

Okamih rovnodennosti nenastáva každý rok v rovnakom čase. Príčinou toho je rozdielna dĺžka roku astronomického a občianskeho roka a vkladanie prestupného dňa – 29. februára – každý štvrtý rok. Začiatok tzv. astronomickej jesene nastáva v rozmedzí od 21. do 24. septembra.

Na rozdiel od zimného a letného slnovratu alebo príchodu jari sa jesenná rovnodennosť spája s menším množstvom ľudových pranostík. Toto obdobie má však takisto svoje čaro. Prichádza doba babieho či indiánskeho leta, vo vzduchu možno spozorovať ľahké pavučiny ale aj biele chumáče z topoľov pripomínajúce páperie.

Jeseň podľa legiend

Dni sa začínajú skracovať, ubúda prirodzeného svetla. Pradávne legendy hovoria, že slnečné božstvo starne a chystá sa na odchod, kým bohyňa-matka je v očakávaní príchodu svojho syna – nového mocného Slnka. Príroda sa ukladá na zimný spánok, vládne obdobie harmónie a vyrovnanosti, stromy v záhradách ponúkajú svoje posledné plody. Obdobie jesene svojím pokojom vraj symbolizuje vzťah matky a dcéry.

Čas vzdávavania vďaky

Je to zvyčajne čas vzdávania vďaky za dobrú úrodu, čas oberačiek a nového vína. Tradičné sú aj jedlá pre toto obdobie – jesť by sa malo to, čo sa v sadoch a záhradách urodilo pred definitívnym odchodom leta, teda ovocie, zelenina, strukoviny a hlavne kukurica. Veľmi populárnym jesenným jedlom bola v minulosti fazuľa a kukuričný chlieb.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM