Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Čísla, ktoré by nás mali zaujímať: INEKO takto ohodnotil finančné zdravie Žiliny

Nový rebríček je na svete. Čísla prezrádzajú, ako je na tom naše mesto s finančným zdravím, aj koľko činí dlh na hlavu každého Žilinčana.

Ilustračný obrázok k článku Čísla, ktoré by nás mali zaujímať: INEKO takto ohodnotil finančné zdravie Žiliny
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (Ineko) hodnotil finančné zdravie 50 najväčších Slovenských miest za rok 2016. Jednou zo zložiek hodnotenia mimovládky boli aj dlhy samospráv. Ako v zverejnenom materiáli vysvetľuje Ineko, celkový dlh miest určuje tzv. „zákonné kritérium“. To znamená, že sa doň nezapočítavajú záväzky z úverov poskytnutých z bývalých štátnych fondov a Štátneho fondu rozvoja bývania, a tiež záväzky z návratných zdrojov financovania prijatých na zabezpečenie predfinancovania eurofondov.

Kde majú najväčšiu sekeru

Ako uvádza Ineko, najväčším dlžníkom spomedzi hodnotených miest bola ku koncu roka 2016 Nitra (43,6 %), druhý najvyšší dlh mali Michalovce (38,1 %) a nasledujúce priečky obsadili Bratislava (37,5 %), Čadca (35,5 %) a Považská Bystrica (35,2 %). Naopak, najlepšie z pohľadu tohto ukazovateľa obstáli mestá Ružomberok, Topoľčany, Dubnica nad Váhom, Hlohovec, Nové Mesto nad Váhom, Malacky a Kežmarok, ktoré nemali ku koncu roka 2016 žiadny dlh. Nízky dlh mali aj v Poprade (4,8 %), Seredi (7,2 %) či Trebišove (7,4 %). Najvyššie skóre za finančné zdravie získalo podľa Ineko Nové mesto nad Váhom so známkou 5,95. Na päty mu šliape Dubnica nad Váhom so známkou 5,92 a tretím mestom s najlepšie ohodnoteným finančným zdravím je Hlohovec zo známkou 5,57. Naopak, najnižšie skóre dosiahli Rimavská Sobota (4,12), Senica (3,88) a Bratislava (3,84).

Dlh na hlavu Žilinčana je 237 eur

Samospráva mesta Žilina je podľa tabuľky finančnej stability Ineko v poradí 9. mestom s najlepším finančným zdravím. Žilina mala podľa Ineko celkový dlh 23,17%, pričom k roku 2015 bol dlh viac ako dvojnásobný, a to 51,16%. Dlh na jedného obyvateľa je podľa analýzy 237 eur. Finančné zdravie (FZ) nášho mesta inštitút ohodnotil číslom 5,24.

Pre porovnanie, neďaleká Považská Bystrica má dlh 35,20%, dlh na obyvateľa je 209 eur a FZ 4,34. Susedný Martin má podľa analýzy dlh 13,99%, to je 82 eur na hlavu a FZ je ohodnotené na 4,22.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM