Správy

ŽSK navrhlo rozpočet na rok 2017: Najviac peňazí do sociálnej oblasti

Poslanci ŽSK o navrhnutom rozpočte rozhodnú 19. decembra. Do čoho sa plánuje investovať najviac? Návrh najnovšieho rozpočtu je zverejnený na webe ŽSK.

Ilustračný obrázok k článku ŽSK navrhlo rozpočet na rok 2017: Najviac peňazí do sociálnej oblasti
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) budú na poslednom tohtoročnom zasadnutí v pondelok 19. decembra rozhodovať o rozpočte na rok 2017, ktorý je navrhnutý ako vyrovnaný vo výške 173.536.864 eur, čo je o 6,4 milióna eur viac ako v roku 2016. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

„Podarilo sa nám prerozdeliť financie do všetkých regiónov a oblastí ŽSK – do školstva, sociálnych služieb, kultúry, zdravotníctva, dopravy či spolufinancovania eurofondov, na ktoré sa pripravujeme v nadchádzajúcom období. Aj tento rok investujeme najviac v rámci rozpočtových peňazí ŽSK do sociálnej oblasti, a to 36,8 milióna eur. Oproti minulému roku ide o navýšenie o viac ako štyri milióny eur,“ povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

Riaditeľ odboru financií Úradu ŽSK Stanislav Ulaher doplnil, že pri zostavovaní rozpočtu počítal samosprávny kraj i s legislatívnymi zmenami, ktoré začnú platiť v roku 2017. „Ide napríklad aj o zníženie sadzby dane z príjmov právnických osôb z aktuálne platných 22 na 21 percent,“ uviedol Ulaher s tým, že ŽSK plánuje pokračovať v čerpaní rozvojového úveru z Rozvojovej banky Rady Európy na modernizáciu a rekonštrukcie v oblasti zdravotníctva a dopravy v objeme viac ako 11 miliónov eur.

„Rozpočet odzrkadľuje naše hlavné ciele a priority. Okrem rekonštrukcie ciest a techniky pre cestárov investujeme z našich zdrojov do modernizácie nemocníc, polikliniky, múzeí a galérií v pôsobnosti ŽSK. Pokračovať budeme v zatepľovaní a zlepšovaní vybavenosti stredných škôl a zvyšovať chceme tiež kvalitu domovov sociálnych služieb v našej pôsobnosti, do ktorých nakúpime nové práčky, sušičky, sporáky a ďalšie potrebné technológie,“ zdôraznil Blanár.

Návrh najnovšieho rozpočtu je zverejnený na webe ŽSK v sekcii aktuality, dodala Záteková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM