Marek Šebeňa Rôzne

ŽSK bude v roku 2010 hospodáriť s rozpočtom 135,1 milióna eur

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) bude v roku 2010 hospodáriť s rozpočtom zhruba 135,1 milióna eur (4,07 miliardy Sk). Poslanci zastupiteľstva ŽSK dnes schválili rozpočet na poslednom zasadnutí v tomto volebnom období.

Riaditeľ odboru financií Úradu ŽSK Stanislav Ulaher upozornil najmä na pokles v daňových príjmoch. „V prognóze dane fyzických osôb pre Žilinský kraj z ministerstva financií vlani o takomto čase na rok 2010 a teraz na rok 2010 je medzera 17 miliónov eur (512 miliónov Sk). Budúci rok je rok zostavovania rozpočtu v podmienkach finančnej krízy. Absolútne sa líši od predchádzajúcich rokov, keďže v predchádzajúcich rokoch sa hovorilo o permanentnom zvyšovaní. Lineárne sme rástli, teraz klesáme,“ povedal Ulaher.
Za hlavné úskalie rozpočtu na rok 2010 považuje Ulaher neistotu. „Neistota v tom, ako sa budú ďalej tie daňové príjmy vyvíjať. My potrebujeme stabilnejšiu kotvu. A druhé úskalie je to, že na tieto daňové príjmy sú naviazané rôzne kompetencie, ktoré nám rôzne ministerstvá dali ešte minulý rok. Tým, že sme zaznamenali prepad príjmov, máme obrovský problém ufinancovať nové povinnosti,“ skonštatoval riaditeľ odboru financií Úradu ŽSK.
V roku 2010 plánuje ŽSK podľa Ulahera príjem z dane z príjmu fyzických osôb 46,13 milióna eur (1,39 miliardy Sk). V roku 2008 získal ŽSK z daní fyzických osôb 53,7 milióna eur (1,618 miliardy Sk). „V tomto roku sme plánovali 55,76 milióna eur (1,68 miliardy Sk), v 4. úprave sme dali do rozpočtu 48,46 milióna eur (1,46 miliardy Sk). Keď budú daňové príjmy klesať o jedno či dve percentá, je to iná situácia, ako keď nám klesnú o 50 percent,“ uviedol Ulaher.
Podotkol, že v roku 2010 bude Úrad ŽSK pracovať s nižším počtom zamestnancov oproti organizačnej štruktúre. „Stavy zamestnancov sme už znížili. Tento rok sme v troch úpravách robili na úrade zmeny, ktoré sa týkali aj zamestnancov. Ale hlavné zmeny na úrade sú v spotrebe materiálu, v službách, cestovných náhradách a podobne. To je úspora okolo 14 percent,“ uzatvoril Ulaher.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM