Iveta Hrabovská Rôzne

Zrekonštruovaná zvonkohra na Radnici opäť vyzváňa

Po sedemnástich rokoch mesto zrekonštruovalo zvonkohru na Radnici, ktorá je jednou z atrakcií mesta. Najväčší zvon, odbíjajúci aj čas, zazvonil spolu vyše miliónkrát.

Zvonkohra na Radnici mesta je jednou z atrakcií mesta, ktorá zaujme každého okoloidúceho. Po sedemnástich rokoch prevádzky už bola v dezolátnom stave a pôvodné zvučné melódie bolo ťažko rozpoznať.

Najväčší zvon, odbíjajúci aj čas, zazvonil spolu vyše miliónkrát. Z iniciatívy primátora mesta Žilina Igora Chomu sa pristúpilo k jej rekonštrukcii, ktorá bola financovaná zo sponzorských peňazí. Vynovená zvonkohra opäť vyzváňa tradičné zvučky a opravené hodiny ukazujú správny čas.

„Letná turistická sezóna je v plnom prúde, preto som veľmi rád, že Žilina sa bude môcť opäť pýšiť zvonkohrou a opravenými hodinami,“ povedal primátor mesta Žilina Igor Choma.

Rekonštrukcia za 3000€[/size][/co­lor]

Zvonkohra s hodinami bola spustená do trvalej prevádzky 6. decembra 1995 firmou, ktorá zabezpečuje jej prevádzku, nastavovanie zvonkohry a hodín, ako aj prestavovanie zimného a letného času. Počas generálnej opravy zvonkohry a ovládania hodín bolo nutné zvonce spolu s hodinami demontovať, opraviť ich a potom opäť namontovať. Cena generálnej opravy zvoncov zvonkohry a hodín bola vyčíslená na 3 000 €.

Budeme cestovať pohodlnejšie. Pribudne 10 nových trolejbusov. Viac [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.138025_Zme­ny-v-MHD-potesia:-Pribudne-10-novych-trolejbusov!]TU[/lin­k] Od júla občiansky preukaz do dvoch dní. Viac [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.137819_-Od-jula-obciansky-preukaz-kdekolvek-aj-do-dvoch-dni]TU[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM