Aktualizované KAW Krimi

ZRÁŽKA vlakov na severe Slovenska: Doprava je zastavená, na mieste sú desiatky zranených +FOTO

Pri Vrútkach sa zrazili dva vlaky. Havária je vážna.

Ilustračný obrázok k článku ZRÁŽKA vlakov na severe Slovenska: Doprava je zastavená, na mieste sú desiatky zranených +FOTO
14
Galéria

AKTUALIZÁCIA o 22.40 hod.:

Vlakovú dopravu v úseku Varín – Vrútky obnovili po druhej traťovej koľaji. Vlaky tu však musia jazdiť so zníženou rýchlosťou, keďže prechádzajú okolo miesta nehody vlakov. Informuje o tom Železničná spoločnosť Slovensko. Vlakový dopravca upozorňuje na meškania vlakov v okolí Žiliny a Vrútok v dôsledku nehody vlakov a prerušenej dopravy. Rýchliky meškajú aj tri hodiny.

Zrážka dvoch vlakov

Vážna zrážka vlakov sa stala na severe Slovenska. Informovala o tom televízia Markíza.

Tesne pred 19.00 hod. sa medzi Varínom a Vrútkami zrazili dva vlaky. Železnice informujú, že v úseku je zastavená doprava.

Rušeň narazil do stojacej súpravy osobného vlaku, ktorému mieril na pomoc.

Pre TASR to uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. Na miesto mieri minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) a minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), ktorý komunikuje s políciou aj hasičmi. „Som v kontakte aj s ministrom dopravy Andrejom Doležalom. V spolupráci s krajským riaditeľstvom policajného zboru situáciu koordinujeme, rovnako tak komunikujem s ministrom zdravotníctva,“ povedal.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) smeruje do martinskej nemocnice.

Záchranári v akcii

Pri nehode zasahuje 21 profesionálnych hasičov z Martina, Žiliny, Trenčína, zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline a z Bánoviec nad Bebravou a tiež dobrovoľní hasiči zo Sučian, Lipovca a obce Martin – Priekopa.

Na mieste sa nachádzajú aj dva evakuačné autobusy HaZZ, v ktorých cestujúci nájdu dočasné útočisko,“ priblížila Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia HaZZ. Dodala, že k nehode došlo na trati v smere zo Žiliny do Vrútok.

Desiatky zranených

Do nemocníc odviezli štyroch ťažko zranených, niekoľko desiatok cestujúcich malo utrpieť ľahké a stredné zranenia. Straty na životoch polícia predbežne vylúčila.

Na mieste nehody vlakov ošetrili 74 pacientov, z toho 34 previezli do nemocníc v Martine, Žiline, Ružomberku, Dolnom Kubíne a Považskej Bystrici.

Zasahovalo 11 ambulancií záchrannej zdravotnej služby. Na sociálnej sieti o tom informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Na mieste nehody bol posttraumatický tím a vyšetrovateľ vykonáva na mieste prvotné úkony, zasahovali všetky záchranné zložky.

Hovorkyňa Air-Transport Europe (ATE) Zuzana Hopjaková uviedla, že na miesto nehody letela posádka záchranárov zo Žiliny a jedného pacienta v kritickom stave previezla do Martina. Následne sa posádka vrátila späť po ďalšieho pacienta.

Neprejazdná cesta

Cesta medzi Martinom a Žilinou je pre nehodu vlakov pri Vrútkach obojsmerne uzatvorená. Polícia upozorňuje, že obchádzková trasa cez Zázrivú a Terchovú je preťažená a vodiči stoja v kolónach.

Polícia žiada vodičov, aby na ceste I/18 za Vrútkami smer Žilina vytvorili záchranársku uličku pre všetky záchranné zložky,“ upozorňuje na sociálnej sieti žilinská polícia.

Správu budeme aktualizovať.

Na trati medzi Varínom a Vrútkami sa zrazili dva vlaky
14
Galéria
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM