Marcel Mojžiš Kultúra

Zomrel spisovateľ Ján Lenčo (†79): Známy rodák navždy odišiel do literárneho neba

Smutná správa, ktorá prišla práve v dňoch, keď spomíname na svojich blízkych zosnulých. Spolok slovenských spisovateľov oznámil, že naposledy vydýchol známy žilinský rodák a úspešný spisovateľ Ján Lenčo. Stalo sa tak iba pár dní po tom, čo oslávil svoje 79. narodeniny.

Prozaik, literárny kritik, autor kníh pre deti a mládež, literatúry sci-fi, esejista a publicista Ján Lenčo (†79) zomrel 1. novembra. Smutnú správu oznámil Spolok slovenských spisovateľov.

Autor vyše 20 kníh – románov a poviedkových súborov, kníh pre deti a historických próz sa narodil 23. októbra 1933 v Žiline. Vyštudoval slovenský jazyk a históriu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Pôsobil ako redaktor vydavateľstva Slovenský spisovateľ v Bratislave, stredoškolský profesor, redaktor denníka Pravda, vedúci kina, pracovník Slovenskej knihy, či ako funkcionár Spolku slovenských spisovateľov, kultúrny organizátor a dopisovateľ.

Zaradil sa medzi reprezentantov slovenskej spisby po celom svete. Jeho knihy boli preložené do mnohých cudzích jazykov, okrem iného aj do japončiny či gréčtiny.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM