Jozef Gürtler Rôzne

Zmena počasia môže opäť spôsobiť na Slovensku povodne

Západ, stred a sever stredného Slovenska naďalej ohrozujú intenzívne dažde.

Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) , ktorý v tejto súvislosti vydal pre stredné Slovensko výstrahu 1. stupňa a pre západné výstrahu 2. stupňa.
Hydrometeorológovia zároveň varujú pred stúpajúcimi hladinami riek a prípadnými povodňami z trvalého dažďa. Povodne hrozia hlavne na Dolnom Považí, kde platí výstraha 2. stupňa pre povodne.
Ústav očakáva na tomto území naďalej vzostup vodných hladín na tokoch. Upozorňuje na možnosť dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Ojedinele tu môžu hladiny podľa hydrometeorológov dosiahnuť hodnoty 3. stupňa povodňovej aktivity.
Výstraha 1. stupňa pre povodne z trvalého dažďa platí na Záhorí, Strednom a Hornom Považí, Liptove, Kysuciach, Orave, Hornom a Dolnom Hrone a na Ipli. Tu hydrometeorológovia predpokladajú prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Podľa SHMÚ je tiež predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM