Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Žilinským mestským sa naskytol hrozný pohľad: Radnica s výzvou pre psíčkarov

Poľovné revíry v prímestských častiach a aj mestská polícia zaznamenali durenie zveri psami. Odchytávali dokonca psa, ktorý sa už kŕmil na ulovenej srne.

Ilustračný obrázok k článku Žilinským mestským sa naskytol hrozný pohľad: Radnica s výzvou pre psíčkarov
Zdroj: TASR

Prenasledovaná a naháňaná zver psami nezodpovedných majiteľov môže mať za následok sankcie. Mesto upozorňuje, že pes môže spôsobiť aj trestné stíhanie, ak napríklad spôsobí škodu, ktorú špecifikuje zákon. Preto je vo vlastnom záujme potrebné dbať na to, aby pes nikoho neohrozoval alebo nespôsobil niekomu materiálnu škodu. Informoval o tom vedúci Odboru tlačového a zahraničných vecí Mesta Žilina.

Podľa Čorbu poľovné revíry v prímestských častiach mesta a taktiež Mestská polícia Žilina (ďalej MP Žilina) zaznamenali durenie zveri psami. „Najmä v tomto období je to stresujúce a nebezpečné pre zver, keďže vyvádza svoje potomstvo,“ podotkol.

„V mestskej časti Bánová bolo zistené strhnuté a zabité srnčie mláďa. Taktiež v Lesoparku Chrasť dochádza často k prenasledovaniu zveri. MP Žilina priamo za kaplnkou odchytávala psa, ktorý sa už kŕmil na srne. Tak isto dostala polícia oznam od občanov, že v Lesoparku Chrasť chovateľ venčí psov, ktorí pravidelne naháňajú srnčiu zver,“ doplnil Čorba.

Príslušníci polície si podľa neho uvedomujú, že psovi musí byť umožnený voľný pohyb. Preto by mal byť aj od majiteľov zodpovedný prístup k ovládaniu svojho psa. „Nehrozí tak nebezpečenstvo len pre zver, ale aj pre vodičov motorových vozidiel pri prebiehaní zveri cez cestu a takáto zver už absolútne neregistruje vozidlo. Majitelia psov si radi často uvedomujú svoje práva, ale na povinnosti zabúdajú,“ uzavrel pavol Čorba.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM