Soňa Vanovčanová Správy Samospráva Video

Žilinský primátor s odvážnym plánom: Zimnú údržbu musíme systémovo zmeniť! VIDEO

Zimná údržba prebieha v našom meste od polovice novembra uplynulého roka. Viete aké problémy so sebou priniesla tohtoročná zima?

Ilustračný obrázok k článku Žilinský primátor s odvážnym plánom: Zimnú údržbu musíme systémovo zmeniť! VIDEO
Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročná zima bola po ôsmich rokoch najsilnejšou, ktorú naše mesto zažilo. Uviedol to na stredajšej (30.1.) tlačovej konferencii Mesta Žilina primátor Peter Fiabáne. Keďže samospráva pracuje so systémom údržby, ktorý je nastavený ešte od čias primátora Jána Slotu, bude potrebné ho analyzovať a prispôsobiť súčasným potrebám.

Na základe novely zákona o pozemných komunikáciách, ktorá vstúpila do platnosti v máji minulého roka, priniesla mestu starať sa o 220 km chodníkov, okrem tých sa mesto stará o 250 km ciest. Zimnú údržbu zabezpečuje spoločnosť Žilinské komunikácie, a. s. na základe zmluvy o dielo. Pri intenzívnom snežení bola v teréne nasadená všetka dostupná technika a pri dočisťovaní pomáhali aj aktivační pracovníci.

Zdroj: Dnes24.sk

Vedenie mesta nie je stotožnené s tým, či nastavenie systému, kedy sa začína s údržbou v centre mesta, potom nasledujú sídliská a nakoniec mestské časti, zodpovedá dnešnej dobe. Systém údržby zdedila samospráva tak, ako ho nastavili za čias primátorovania Jána Slotu.

Najväčším problémom tejto sezóny bola podľa primátora Petra Fiabáne údržba mestských častí a sídlisk.

Podľa sťažností občanov v nich začínala údržba pri snežení neskoro. „Potrebujeme ten systém nastaviť tak, aby sa dokázalo do zimnej údržby na všetky miesta vstupovať oveľa rýchlejšie. Preto uvažujeme, že budeme hľadať v prímestských častiach a mestských častiach partnerov. Čo sme už tento rok odskúšali v Trnovom, Bytčici či Mojšovej Lúčke. Takýmto spôsobom by sme za menej peňazí vedeli byť akčnejší. Žilinským komunikáciám, ktoré sú vybavené najlepšie, by sme ponechali kľúčové komunikácie a hlavné ťahy,“ predstavil svoj plán do budúcej sezóny Peter Fiabáne.

Ako povedal žilinský primátor, už dnes mesto prekročilo hranicu cez 600 tisíc eur, ktorá je vyčlenená v rozpočte na zimnú údržbu v tomto roku a čerpá už aj z rezervy, ktorá je vo výške 400 tisíc eur na 4 roky. „Čiže nie je pravda, že by sme šetrili peniaze, aby sme nekonali. Finančne pokryté to je, no aj kvôli tomu, že Žiline pribudla kompletná údržba všetkých chodníkov, tak nie sme technicky a personálne s dodávateľmi schopní skompletizovať celú údržbu tak, ako by bolo potrebné,“ priznal Peter Fiabáne a ďalej doplnil, že napriek intenzívnej komunikácii so Žilinskými komunikáciami sa v uplynulých týždňoch nedarilo riešiť situáciu k spokojnosti: „Naopak, tá nespokojnosť bola, musím priznať, pomerne veľmi vysoká.“

Žilinu tento rok okrem snehu trápi aj silná poľadovica. Keďže ide o celoplošný problém, nie je možné, aby boli chodníky okamžite posypané. Každý problém je potrebné hlásiť na dispečingu 041/5091 523 alebo 041/5652 371.

Ako ďalej informoval Peter Fiabáne, k 28. januáru 2019 bolo na údržbu žilinských komunikácií použitých 560 ton kamennej drvy a 820 ton soli. Od začiatku zimnej údržby (15. novembra 2018) do 28. januára 2019 čerpalo mesto zo svojho rozpočtu viac ako 650 000 eur, aby zabezpečilo schodnosť a zjazdnosť komunikácií. „Zaznamenali sme 19 dní sneženia, spád snehu bol celkom 94 centimetrov, ľadových dní bolo 25 a mrazových 35. Ku koncu januára sme minuli 560 ton kamennej drviny a 820 ton soli,“ dodal žilinský primátor.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM