Rôzne Správy

Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia oslávil 25 rokov, FOTO

Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia si pripomenul 25 rokov od svojho vzniku. Jeho príslušníci zasahovali pri najzložitejších vojenských operáciách.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia oslávil 25 rokov, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR

Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia je elitným a výnimočným útvarom Ozbrojených síl (OS) SR, ktorý doma aj v zahraničí šíri dobré meno Slovenska. Po slávnostnom nástupe pri príležitosti 25. výročia založenia pluku to vo štvrtok v Žiline povedal štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marián Saloň.

Zdôraznil, že príslušníci 5. pluku musia byť psychicky, fyzicky a zdravotne pripravení na 200 percent. „Zasahovali v najzložitejších vojenských operáciách – v Afganistane, Iraku, Bosne a Hercegovine. Podieľajú sa aj na rôznych domácich krízových situáciách, napríklad v boji s terorizmom. Sme na nich hrdí. Všade, kde slúžili, boli ocenení a chválení. Ťažko sa pri nich hľadajú slová chvály, pretože za nich hovoria ich skutky,“ povedal Saloň.

Podľa náčelníka Generálneho štábu (GŠ) OS SR Daniela Zmeka bude k aktuálnym úlohám žilinského 5. pluku patriť transformácia v operácii v Afganistane. „Očakávame, že sa bude meniť kvôli zlepšeniu a zabezpečeniu zvýšenia spôsobilosti pre výcvik domácich ozbrojených síl. Tam sa 5. pluk určite nájde, pretože tvorí podstatnú časť nášho príspevku do Afganistanu. Zároveň má dlhodobú spoluprácu s viacerými partnermi, či už sú to Ozbrojené sily Spojených štátov amerických, ozbrojené sily všetkých štátov V4 či bilaterálne spolupráce s rôznymi krajinami. Je to jednotka, ktorá má asi najvyššiu úroveň bilaterálnej a medzinárodnej spolupráce v rámci ozbrojených síl,“ uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR.

Od marca 2017 je veliteľom 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline plukovník Miroslav Gardlo, dovtedajší náčelník odboru síl špeciálneho určenia GŠ OS SR, ktorý vo funkcii nahradil plukovníka Ľubomíra Šeba. „Ľudia na útvare sú zapálení pre správnu vec. Môžem sa na nich spoľahnúť a každému z nás záleží na dobrom mene a rozvoji 5. pluku špeciálneho určenia,“ doplnil Gardlo.

Po slávnostnom nástupe si pri Pamätníku vojakom Síl pre špeciálne operácie uctili pietnym aktom pamiatku kapitána Edmunda Makovníka a rotmajstra Patrika Fraštiu. Príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia prišli o život spolu s kapitánom amerického letectva Davidom Lyonom 27. decembra 2013 pri samovražednom útoku na vojenský konvoj v Afganistane.

Prvá etapa fungovania 5. pluku špeciálneho určenia bola do roku 2002, keď cvičil vojakov základnej služby. Druhá etapa nastala, keď sa po ich odchode stal útvar profesionálnym. Medzi kľúčové udalosti pluku patrí nasadenie v operáciách Iracká sloboda v Iraku, Althea v Bosne a Hercegovine a ISAF v Afganistane, kde prvýkrát plnil úlohy Síl pre špeciálne operácie.

Žilinský špeciálny pluk je nástupcom 3. špeciálneho odriadu, na ktorého vytvorenie vyčlenili materiálne prostriedky v rámci delenia bývalej Československej armády. Na základe rozkazu veliteľa Armády SR prevzal 4. januára 1993 velenie nad 3. špeciálnym odriadom plukovník Jozef Tuček a 1. mája 1993 bol rozhodnutím veliteľa Armády SR 3. špeciálny odriad začlenený do systému bojovej pohotovosti. Rozkazom ministra obrany SR bol 22. augusta 1994 útvaru priznaný čestný názov „Žilinský pluk Jozefa Gabčíka“. K 1. októbru 1995 bol útvar reorganizovaný a premenovaný na 5. pluk špeciálneho určenia. V januári 1997 bola útvaru ako prvému v histórii Armády SR, rozkazom prezidenta SR, prepožičaná bojová zástava. Od 1. októbra 2001 bol 5. pluk špeciálneho určenia reorganizovaný a profesionalizovaný na 85 percent, od roku 2002 je pluk plne profesionalizovaný.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM