Samospráva

Žilinskí poslanci si zvýšili odmeny na úroveň minimálnej mzdy

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline si schválili zvýšenie odmien na úroveň minimálnej mzdy, čo je v súčasnosti 435 eur.

Ilustračný obrázok k článku Žilinskí poslanci si zvýšili odmeny na úroveň minimálnej mzdy
Zdroj: TASR

Podľa hovorcu mesta Žilina Pavla Čorbu sa poslancom upraví základná odmena od 1. marca 2017. „Priemerná odmena poslanca MsZ v Žiline za rok 2016 bola 348 eur. Predpokladáme, že po zvýšení základných odmien bude priemerná odmena poslanca MsZ 582 eur. Mesto bude musieť vyčleniť na zvýšenie ich odmien do konca tohto kalendárneho roka sumu 130.000 eur. To znamená, že nebudeme môcť napríklad investovať do ďalšej rekonštrukcie chodníkov. Ale budeme musieť s týmito finančnými prostriedkami počítať na zvýšenie platov poslancov,“ uviedol Čorba.

Predkladateľom návrhu na zvýšenie odmien bol poslanec Miroslav Sokol. „Prvý dôvod je, že to niektorým poslancom nevychádza a musia doplácať aj z vlastných peňazí. Ďalšia vec je, že 70 percent poslancov v zastupiteľstve je buď podnikateľov, živnostníkov alebo dôchodcov. Čiže, majú na to čas. Potom je tam 15 percent lekárov a 15 percent zamestnaných ľudí. Zamestnaný človek má veľký problém, pretože všetko sa robí cez pracovnú dobu. Komunikácia na mestskom úrade, mestské rady, komisie, zastupiteľstvá. Toto zamestnávatelia netolerujú,“ zdôraznil Sokol.

Teraz dávam možnosť, aby aj najväčšia časť obyvateľstva, to znamená zamestnaní ľudia, si mohli dohodnúť polovičný úväzok a aby im minimálna mzda vykryla ich výdavky. To znamená, že môžu začať kandidovať, môžu začať rozmýšľať o tom, že pomôžu svojim spoluobčanom v obvode. Sme v demokracii a najväčšia skupina obyvateľstva tu je zastúpená 15 percentami. Toto som chcel zmeniť,“ doplnil Sokol.

Predseda poslaneckého klubu NEKA v žilinskom MsZ Peter Fiabáne sa zdržal hlasovania. „O hlasovaní si urobia ľudia názor sami. Akékoľvek zvyšovanie platov verejných funkcionárov je veľmi problémová vec. Nesúhlasím s názorom niektorých kolegov, že poslanci v Žiline si svoju odmenu nezaslúžia. Je to dehonestácia roboty poslanca. Druhá vec je, že odmeny poslancov v Žiline sú naozaj na najnižšej úrovni z krajských miest,“ povedal Fiabáne.

Pripomenul, že primátor Igor Choma navrhol na začiatku prvého volebného obdobia zníženie platov poslancov z dôvodu zlej finančnej situácie. „Čo sa mne osobne dosť nepáči je, že v tomto volebnom období, aj vďaka zlepšenej finančnej situácii mesta, o ktorej si myslím, že na nej máme svojím spôsobom podiel všetci, predložil návrh len na zvýšenie platov viceprimátorov. A absolútne odignoroval kolegov poslancov,“ dodal Fiabáne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM