Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Žilinskí poslanci budú rokovať o takejto téme: Podporí mesto mnohodetné rodiny?

Na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva budú poslanci prejednávať aj podporu mnohodetných rodín. Akú pomoc by mohla radnica poskytnúť?

Ilustračný obrázok k článku Žilinskí poslanci budú rokovať o takejto téme: Podporí mesto mnohodetné rodiny?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Podpora mnohodetných rodín je jednou z vízií Poslaneckého klubu NEKA Mestského zastupiteľstva v Žiline. Materiál o podpore rodín, ktoré majú minimálne štyri deti, bol prerokovaný na troch komisiách – finančnej, sociálnej, zdravotnej a bytovej a na Komisii školstva a mládeže. Všetky komisie odporúčajú Mestskému zastupiteľstvu návrh na uznesenie prijať.

Podľa predkladaného materiálu by o finančný príspevok mohli v budúcnosti požiadať rodiny s najmenej štyrmi nezaopatrenými deťmi, ktoré majú nahlásený trvalý pobyt na území mesta Žilina najmenej jeden rok. Financie podľa materiálu bude možné poskytnúť jedenkrát v príslušnom kalendárnom roku, a to vo výške 50 eur na dieťa.

Na získanie príspevku bude potrebné podanie žiadosti zákonným zástupcom detí, ktorý sa o ne osobne stará.

V prípade schválenia návrhu na uznesenie, budú príspevky poskytované na preplatenie nákladov spojených s navštevovaním základnej umeleckej školy – nielen na zápisné, ale napríklad aj na nákup hudobného nástroja.
Poslanci by prijatím návrhu podporili zároveň štúdium jazykového vzdelávania i záujmovej činnosti v centrách voľného času, v športových kluboch a podobne, ale takisto návštevu jaslí či materskej školy.
Návrh nezabúda ani na poplatky za účasť na výlete organizovanom materskou, základnou alebo strednou školou či denné tábory, školy v prírode i lyžiarske výcviky.

„Rodičia, ktorí majú odvahu vychovávať štyri a viac detí zabezpečujú existenciu a rast nášho národa i štátu. Vo väčšine prípadov bojujú s nedostatkom financií už len na dôstojné prežitie, nieto ešte na vzdelávanie svojich detí. Toto je dôsledkom štátnej i mestskej politiky zameranej na krátkodobé štvorročné ciele. Výsledkom je neustály pokles obyvateľstva v našom meste, ktorý začal v roku 2007 a každoročne pokračuje až do dnes,“ uvádza autor dôvodovej správy poslanec MZ Miroslav Sokol.

Podľa neho po vzore mesta Bratislava je toto jeden z prvých krokov k podpore tých, ktorí sa zásadným spôsobom podieľajú na prežití a dlhodobej perspektíve nášho mesta.„Odhadovaný dopad na rozpočet je 40 000 eur – v závislosti počtu žiadateľov o príspevok,“ dodáva Sokol.

„Bez financií nebude ani tých, ktorí budú športovať. Tento návrh je zatiaľ prvým krokom,“ uzavrel Miroslav Sokol.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM