Kultúra

Kúpte si nesmrteľnosť: Žilinskí nadšenci žiadajú pomoc od ľudí

Nadšenci z občianskeho združenia (OZ) Truc sphérique, ktoré už vyše roka pracuje na rekonštrukcii Novej synagógy v Žiline, začínajú s verejnou zbierkou pod názvom Kúpte si nesmrteľnosť. Z národnej kultúrnej pamiatky chcú vytvoriť výstavný priestor s množstvom ďalších kultúrno-spoločenských aktivít.

Ilustračný obrázok k článku Kúpte si nesmrteľnosť: Žilinskí nadšenci žiadajú pomoc od ľudí
Foto: Iveta Hrabovská

Kamapň bola spustená symbolicky na Svetový deň chudoby, 17. októbra,a to v televíziách, rádiách a periodikách.

„Zbierka je veľmi transparentná a prvýkrát na Slovensku jednoduchá on-line na www.kunsthalle.sk. Sloganom kampane podporujeme umenie,“ uviedol na tlačovej konferencii v Bratislave Fedor Blaščák z OZ.

Podľa neho sú eurofondy pre OZ mýtom a čakanie na zázrak v podobe podpory z miestnych či štátnych zdrojov je v nedohľadne. Preto chcú malými sumami od mnohých darcov skôr získať potrebné financie na rekonštrukciu.

Vyviezli 500 ton odpadu

Od žilinskej Židovskej náboženskej obce má OZ objekt v centre mesta v nájme na 30 rokov, keď zvíťazilo v súťaži o jeho využitie. S rekonštrukciou v plánovanom rozpočte jeden milión eur ešte nemohli začať, pretože najskôr bolo potrebné vyčistiť vnútorný priestor.

Vyviezli sme zo synagógy 500 ton odpadu a sutiny, ktorá tam vznikla rôznymi stavebnými zásahmi. Teraz je tá budova fascinujúca a minulý mesiac sme ju sprístupnili verejnosti, o čo bol veľký záujem,“ povedal ďalší člen OZ Marek Adamov.

Minuli už vyše 100 000 eur

Za doterajšie práce v synagóge zaplatili vyše 110.000 eur, ktoré získali od drobných darcov a od ministerstva kultúry vlani 20.000 a tohto roku 25.000 eur. Zatiaľ sa nepodarilo nájsť pôvodnú dokumentáciu tejto stavby z roku 1931 podľa návrhu známeho učiteľa modernej architektúry Petra Behrensa z Nemecka, ktorá je jediným jeho objektom na Slovensku. Hlavná sála je zakrytá kopulou s priemerom 16 metrov a výškou 17,6 metra, kde bola prvýkrát použitá betónová škrupinová konštrukcia.

„V synagóge pripravujeme na 25. októbra kolokvium architektov a ďalších odborníkov zo SR a ČR. Vytvoríme rad garantov, aby vzácna pamiatka bola čo najodbornejšie rekonštruovaná,“ dodal Adamov.

Neologická synagóga svojej pôvodnej funkcii slúžila len do roku 1941. Po druhej svetovej vojne bola prestavaná na divadelnú a koncertnú sálu. Od 60. rokov tam bola aula Vysokej školy dopravnej a v období 1990–2010 takmer 400-miestne kino.

Foto: Stanica Žilina – Záriečie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM