Monika Földešiová Rôzne

Žilinská župa odložila znižovanie odmien pre poslancov

Šéf ŽSK Juraj Blanár na dnešnom zasadaní prišiel s návrhom na zníženie poslaneckých odmien o 30 percent. Dôvodom je nová legislatíva, ktorá určuje platiť zdravotné a sociálne odvody aj z odmien.

(WENOVINY) – Žilinskí krajskí poslanci nepodporili návrh šéfa kraja na zníženie poslaneckých odmien. Juraj Blanár navrhol znížiť odmeny poslancov o približne 30 percent, dôvodom má byť nová legislatíva, ktorá prikazuje platiť zdravotné a sociálne odvody aj z takýchto odmien.

Na návrh Pavla Pavláska väčšina poslancov odmietla zaradiť tento bod do programu rokovania. Pavlásek povedal, že nie je proti zníženiu odmien, no požaduje koncepčné riešenie tohto problému.

„Návrh nebol prerokovaný v komisiách a rieši iba jednu cieľovú skupinu- poslancov samosprávneho kraja. Nakoľko ide o šetrenie a úpravu mzdových prostriedkov, nedotýka sa napríklad úradu samosprávneho kraja. Pokiaľ ma moje informácie neklamú, tak úrad Žilinského samosprávneho kraja neznižuje mzdové prostriedky, hoci v iných inštitúciách je to obvykle buď nejakou jednou dvanástinou alebo iným spôsobom. Čiže rieši to adresne, nekoncepčne a je potrebné o tomto návrhu rokovať tak, aby naozaj rozpočet samosprávneho kraja riešil všetkých zamestnancov a ich odmeny a mzdy,“ povedal poslanec

Z rozpočtu dostanú viac o 145-tisíc eur

Blanár chcel, aby suma vyčlenená v tohtoročnom rozpočte na odmeny poslancov vystačila aj na odvody. V opačnom prípade by kraj musel niekde nájsť 145 tisíc eur ročne na zaplatenie povinných zdravotných a sociálnych odvodov. „Tým, že poslanci to oddialili, musím konštatovať, že tým navýšili finančné prostriedky, ktoré v rozpočte zatiaľ nie sú zadefinované. Čiže je to na úkor rozpočtu kraja, pretože samosprávny kraj musí za nich zaplatiť odvody. Žilinský samosprávny kraj bude musieť vynaložiť z rozpočtu na odmeny poslancom viac o 145 tisíc eur,“ povedal predseda kraja Juraj Blanár.

Jedným z 12 poslancov, ktorí chceli o znížení platov rokovať bol žilinský primátor Igor Choma. „Treba ísť v zásade tak, ako ide aj Národná rada aj mestá aj ostatné vyššie územné celky. Jednoducho je tu zákon, ktorý je platný a ja si myslím, že je logické a korektné, pokiaľ aj poslanci samosprávneho kraja upravia svoje platy tak, aby to nebolo na úkor rozpočtu Žilinského samosprávneho kraja, pretože toto je v tomto prípade podstatné,“ povedal Choma.

O tom, že takýto návrh Blanár predloží, podľa Jozefa Grapu vedeli všetky kluby už pred zasadaním a dokonca s tým aj súhlasili. „Mňa mrzí, že kolegovia vypustili tento bod programu. My sme boli dokonca aj na poslaneckom grémiu dohodnutí, všetky kluby s tým súhlasili, že tá situácia je taká, že keď štát si vyberá viacej, aby netrpel VÚC, lebo je to len premiestňovanie z jednej diery, kde je málo peňazí, do druhej,“ povedal krajský poslanec Grapa.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM