Správy

Žilinská univerzita má o stovky prvákov viac: Zmeny čakajú aj internáty

Po desiatich rokoch stúpol tento akademický rok počet prvákov. Rektor prezradil ďalšie plány.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská univerzita má o stovky prvákov viac: Zmeny čakajú aj internáty
Zdroj: TASR

Do prvého ročníka bakalárskeho štúdia na Žilinskej univerzite v Žiline nastúpilo v akademickom roku 2019/2020 o 344 študentov viac ako v minulom roku. Podľa rektora UNIZA Jozefa Jandačku stúpol počet prvákov prvýkrát po desaťročnom poklese a celkovo ich bude 2440 aj so študentmi, ktorí opakujú ročník.

Rektor UNIZA po otvorení 67. akademického roku v pondelok v Žiline doplnil, že celkovo je vo všetkých formách štúdia viac ako 7500 študentov.

„Patríme medzi päť najväčších univerzít z hľadiska počtu študentov na Slovensku. Momentálne je veľký záujem hlavne o fakultu riadenia a informatiky, fakultu elektrotechniky a informačných technológií, fakultu prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov a fakultu bezpečnostného inžinierstva,“ povedal Jandačka.

Zmeny na UNIZA

Aktuálny akademický rok sa má niesť v znamení rôznych noviniek a zmien. Univerzita pripravila pre uchádzačov o štúdium prehľadnejšie podmienky prijímania, zjednodušila administratívnu náročnosť súvisiacu s prihlasovaním, vrátane možnosti zasielania príloh k prihláške v elektronickej podobe.

„Pokračujeme v rekonštrukciách internátov. Momentálne prerábame budovy A, B, C, D, E v ubytovacom zariadení na Veľkom diele. Sú to internáty s kapacitou rádovo 800 študentov. Časť finančných zdrojov čerpáme z Operačného programu Kvalita životného prostredia, časť z podpory vlády SR na výstavbu a rekonštrukciu internátov a časť finančných prostriedkov ide aj z našich vlastných zdrojov,“ vysvetlil Jandačka.

UNIZA dokorán

Univerzita prichádza v sobotu (28. 9.) s nultým ročníkom podujatia UNIZA dokorán. „Návštevníkov prenesie do sveta vedy a techniky. Uvidia technologické novinky, na ktorých pracujú aj študenti. Zabavia sa pri skvelej hudbe, zaujímavých atrakciách a súťažiach,“ dodal rektor UNIZA.

Foto ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM