Rôzne

Žilinská mestská časť sa dočká kanalizácie: Práce budú postupovať týmito ulicami

Obyvatelia známej žilinskej mestskej časti sa dočkajú kanalizácie, na ktorej sa začalo pracovať. Ako je výstavba naplánovaná?

Ilustračný obrázok k článku Žilinská mestská časť sa dočká kanalizácie: Práce budú postupovať týmito ulicami
Foto: Anton Hrachovský / Zdroj: Dnes24.sk

V žilinskej mestskej časti Považský Chlmec začalo mesto v spolupráci s akciovou spoločnosťou Severoslovenské vodárne a kanalizácie (SEVAK) Žilina budovať kanalizáciu. Informoval o tom hovorca mesta Žilina Pavol Čorba. Spoločnosť SEVAK podľa neho vypracovala komplexné riešenie odvedenia odpadových vôd z uvedenej mestskej časti a aktívne sa bude podieľať aj na realizácii ďalších častí projektu.

„Budovanie kanalizácie v Považskom Chlmci je naplánované na tri etapy, pričom výstavba prvej sa začala v stredu (10.5.). Za prvú časť realizácie zvolili oblasť vo východnom povodí, vymedzenú ulicami Pri Kysuci, Na Majerisku, Vysoká, Bytčianska (úsek Na Hôrke – rieka Kysuca), ulica Na Hôrke a časť Hlavnej ulice. Bytová zástavba i rodinné domy v tejto oblasti budú odkanalizované a dažďová voda bude cez systém novonavrhnutej dažďovej kanalizácie odvedená do rieky Kysuca,“ uviedol Čorba.

Doplnil, že druhá časť bude pokračovať dobudovaním splaškovej a dažďovej kanalizácie vo východnom povodí – na uliciach Hlavná, Medzierka, Mýtna, bočná časť ulice Na Hôrke, Nižedvorská, Fialková, Zúbekova, Pomocná, Študentská, Alexyho, Požiarnická (časť), Horská a východné časti Chlmeckého námestia. „Tretia etapa projektu bude obsahovať stoky v zastavanej časti západného povodia. Ide o ulice Pod Laščeky, ďalej v západnej časti Chlmeckého námestia, ulice Nová, Závozská, Požiarnická (druhá časť), Pod Skalkou a zostávajúca časť ulice Bytčianska,“ dodal hovorca mesta Žilina.

Mesto Žilina podľa neho stanovilo po uzatvorení zmluvy so spoločnosťou SEVAK dohodu o realizácii projektu. „Určil sa aj ďalší postup pri zabezpečovaní potrebných povolení a výbere zhotoviteľa stavby. Zároveň sa vybudovaním kanalizácie zabráni znečisťovaniu životného prostredia, keďže v minulosti dochádzalo k vypúšťaniu splaškov do miestneho potoka či presakovaniu do pôdy,“ uzavrel Čorba.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM