Jozef Legéň Správy

Žilinčania sa dočkali: Konečne máme reprezentatívnu vstupnú bránu do mesta

Po dlhých mesiacoch sa Žilinčania konečne dočkali zrekonštruovanej Národnej ulice. Masaryčku, ako ju domáci poznajú, dnes odovzdali do užívania. Žilina má teda konečne reprezentatívnu vstupnú bránu do mesta.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčania sa dočkali: Konečne máme reprezentatívnu vstupnú bránu do mesta
Zdroj: Dnes24.sk

Národnú ulicu v Žiline zrekonštruovali za 620 000 eur bez DPH. Po jej odovzdaní do užívania to dnes povedal primátor Žiliny Igor Choma. Rekonštrukcia ulice, ktorá podľa neho spĺňa parametre vstupnej brány do mesta, začala v apríli tohto roka obnovou inžinierskych si­etí.

Mesto ušetrilo

„Pri verejnom obstarávaní sme prvýkrát použili elektronickú aukciu na takýto typ prác. Zúčastnilo sa deväť subjektov, vysúťažili sme najnižšiu cenu a oproti pôvodne plánovanému rozpočtu sme ušetrili 189 000 eur bez DPH. Takže sme ostali na úrovni 632 000 eur. Stavbu končíme ešte s nižšou sumou na úrovni 62 000 eur, pretože sa podarilo urobiť technické riešenia, ktoré pomohli ušetriť ďalšie peniaze,“ informoval žilinský primátor.

Zdôraznil, že napriek rekonštrukcii sa na Národnej ulici snažili zachovať všetko, čo bolo zdravé a môže fungovať ďalej. „Urobili sme obnovu výsadby. Niektoré stromy museli ísť preč, niektoré sme dosadili. Verejné osvetlenie je úplne zrekonštruované. A urobili sme ďalšiu vec mimo tejto zákazky. Snažili sme sa skultúrniť vchod do podchodu, ktorý ide na železničnú stanicu,“ doplnil Choma.

V strede ulice obelisk

V strede ulice je obelisk, ktorý má pripomenúť verejnú zbierku na jej rekonštrukciu. „Je to úcta voči ľuďom, ktorí do zbierky prispeli a ich meno bude zvečnené na obelisku. Bez ohľadu na to, akou sumou prispeli. Pretože aj takýmto spôsobom preukázali istý patriotizmus, čo si nesmierne vážim,“ skonštatoval žilinský primátor.

Rekonštrukcia Národnej ulice zahŕňala položenie vyše 4000 metrov štvorcových (m2) dlažby, nové osvetlenie, lavičky, odpadkové koše a iné doplnky pešej zóny.

Pešia zóna

Pešia zóna je doplnená objektmi mobiliáru – lavičkami, parkovým sedením, odpadkovými košmi, pitnými fontánkami, stojanmi na bicykle, orientačným systémom, zahradzovacími stĺpikmi a ochrannými mrežami ku stromom. Súčasťou funkčného a dispozičného riešenia je aj nové osvetlenie – celkovo 13 stožiarových svietidiel doplnených dvojicou bodových svietidiel pre smerové nasvietenie fasády domov. Osvetľovacie stožiare sú doplnené osvetľovacími telesami priamo v dlažbe. Celý systém osvetlenia je doplnený podsvietením stromoradia pri vstupoch na ulicu a v krížení Národnej ulice a Ulice Jána Milca. Autorom projektovej dokumentácie je Ing. arch. Ľubomír Kružel.

„Na vynovenej Národnej ulici nebudú drevené terasy, môžu tu byť umiestnené len slnečníky – tak, ako to už platí na Mariánskom námestí. Ťažké vozidlá by sa tam mali objavovať iba vo výnimočných prípadoch a zásobovanie bude riešené z okolitých ulíc a dvorov mimo Národnej ulice,“ informoval hovorca mesta Pavol Čorba.

zdroj: TASR/Global24

Zrekonštruovanú Národnú ulicu odovzdali do užívania
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM