Krimi

Žilina podniká kroky po POŽIARI v paneláku: Mesto vyhlásilo MIMORIADNU situáciu

Z bytového domu evakuovali do bezpečia na voľné priestranstvo desať obyvateľov, väčšina nájomníkov nebola v čase požiaru doma.

Ilustračný obrázok k článku Žilina podniká kroky po POŽIARI v paneláku: Mesto vyhlásilo MIMORIADNU situáciu
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Mesto Žilina vyhlásilo v piatok (17. 2.) v súvislosti s požiarom bytového domu na Hájiku mimoriadnu situáciu. K požiaru podkrovného bytu na ulici Juraja Hronca došlo v piatok predpoludním, jeho príčiny sú predmetom vyšetrovania. Ďalším postupom sa bude zaoberať krízový štáb. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Nutná evakuácia

„Plamene sa v bytovke v správe mesta rozhoreli v jednom z podkrovných bytov pred 12.00 hod. K požiaru privolali profesionálnych hasičov zo Žiliny, ktorí ho počas niekoľkých minút lokalizovali a následne zlikvidovali,“ spomenula Zigová.

Z bytového domu podľa nej evakuovali do bezpečia na voľné priestranstvo desať obyvateľov, väčšina nájomníkov nebola v čase požiaru doma. „Pri udalosti sa nikto nezranil, vznikli však materiálne škody. Na miesto privolali statika, ktorý nezistil zásadné porušenie nosných konštrukcií bytového domu ani strechy,“ ozrejmila.

Ponúkli byty

Na mieste boli i pracovníčky komunitného centra z Hájika a pracovníci správcovskej spoločnosti ŽILBYT, ktorí preverovali u evakuovaných nájomníkov potrebu zabezpečenia dočasného ubytovania. „V prípade, že by nájomcovia potrebovali náhradné bývanie do doby návratu do pôvodných bytov, mesto má k dispozícii dočasné nájomné byty, prípadne možnosť hromadného dočasného ubytovania,“ priblížila Zigová.

Pri požiari podľa nej došlo v byte k prasknutiu stúpačky teplovodného kúrenia a k úniku veľkého množstva vody a následnému vytopeniu bytu a znečisteniu schodiska. Unikajúca voda vytopila tiež stúpačky rozvodov, poškodila stavebné a podhľadové konštrukcie a zatiekla až do prízemia susedného vchodu, kde sa nachádza výmenníková stanica. Uniknutú vodu v byte a na schodisku odsávali jednotky Hasičského a záchranného zboru. „Zatečené rozvody a stúpačky mali za následok znefunkčnenie elektrických rozvodov. Vzhľadom na to, že ich bude treba opraviť, byty budú niekoľko dní bez elektriky a rovnako i bez plynu. Z tohto dôvodu bude bytový dom istú dobu neobývateľný. Požiarom poškodený byt je v súčasnosti neobývateľný a bude zabezpečený voči vzniku ďalších škôd. Spoločné priestory vchodu sú poškodené zadymením a zatečením vodou,“ opísala hovorkyňa mesta.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM