Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Žilina plánuje znížiť poplatky za odpad i miestne dane: Je to v rukách poslancov

Žilinská radnica pripravuje zmenu, ktorá by mohla priniesť zníženie poplatkov za komunálny odpad, daní za psa i nehnuteľnosti. Návrh bude predkladať primátor mesta na najbližšom mestskom zastupiteľstve.

Ilustračný obrázok k článku Žilina plánuje znížiť poplatky za odpad i miestne dane: Je to v rukách poslancov
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Úspora na daniach a poplatkoch by mala priniesť približne deväť eur ročne pre štvorčlennú rodinu v Žiline. Informovala o tom hovorkyňa Mesta Žilina Barbora Zigová.

Balíček opatrení by mohol pomôcť rodinám

V prepočte na jedného obyvateľa by mal byť podľa návrhu, ktorý aktuálne pripravuje žilinská radnica, poplatok za odpad o 2,19 eur nižší. „Ušetriť by mali Žilinčania po novom aj pri platení dane za psa a dane za nehnuteľnosť,“ uviedla Zigová.

Zníženie miestnych daní a poplatkov umožňuje, podľa žilinského primátora, dobrá kondícia mestských financií. „Na najbližšom mestskom zastupiteľstve budem z vlastnej iniciatívy predkladať návrh VZN, ktorý upravuje výšku sadzieb za mestské dane. Ak poslanci svojimi hlasmi podporia tento návrh, zníženie poplatkov pocítia Žilinčania už v nasledujúcom kalendárnom roku,“ vysvetlil primátor Igor Choma.

„Konkrétne sa tento návrh bude týkať dane za psa, kde by došlo po schválení návrhu mestským zastupiteľstvom k výraznejšiemu zníženiu poplatku. V tomto prípade, dani za psa, je žilinská radnica dokonca pripravená, pre fyzické osoby túto daň zrušiť celkom. Čiastočne sa upraví aj daň z nehnuteľností a daň za komunálny odpad pre fyzické osoby,“ doplnila hovrkyňa žilinskej radnice.

„Pri poplatku za komunálny odpad sa bude rozlišovať sadzba poplatku pre množstevný zber, kde je pripravovaná tzv. „litrová sadzba“ a zvýhodnená sadzba pre zbernú nádobu s vyššou kapacitou objemu. Momentálne je stanovená jedna sadzba, a to 0,024 eura za liter,“ priblížil vedúci ekonomického odboru mesta Žilina Karol Krutek.

Bude za zaplatené dane a polatky MHD zdarma?

Zigová tiež upresnila, že okrem tohto návrhu, plánuje primátor predložiť už dlhšie avizovaný materiál, týkajúci sa bezplatnej MHD pre poslednú skupinu obyvateľov Žiliny, ktorá doteraz tento benefit nemohla využívať. Zadarmo by tak podľa nej mohli cestovať všetci obyvatelia pod podmienkou, že majú trvalý pobyt v Žiline a nemajú podlžnosti voči mestu. „Ak budú mať zaplatené dane z nehnuteľností, za psa a poplatky za odpad, môžu sa voziť mestskou hromadnou dopravou zadarmo, ostatní si budú musieť normálne platiť. Pre nás ako mesto je dôležité to, že sa nám zvýši počet ľudí s trvalým pobytom v Žiline, čo bude mať dopad na podielové dane, ktoré prichádzajú zo štátu a rovnako budeme ľudí motivovať k plateniu miestnych daní,“ zdôraznil primátor.

Ďalší efekt sa podľa neho odrazí na množstve vozidiel v meste. „Na základe skúseností z iných miest očakávame, že sa výrazne preriedi doprava v meste. Bude nás to síce stáť peniaze navyše, ale mesto na to bude mať prostriedky. Ak máme niekde využiť dane, ktoré prichádzajú do mesta, čo najefektívnejším spôsobom, je to tam, kde ich využije čo najviac ľudí. A nič nie je tak využívané ako MHD,“ doplnil Igor Choma.

„V prípade, že tieto návrhy mestskí poslanci odobria, dane i poplatky sa znížia od začiatku budúceho roka. Bezplatná mestská hromadná doprava pre všetkých Žilinčanov by po schválení zastupiteľstvom mohla vojsť do praxe tiež od roku 2019,“ uzavrela Zigová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM