Správy

Mestu kompenzovali výdavky použité pri mimoriadnej situácii na Rondeli

Mesto Žilina dostalo od štátu kompenzáciu výdavkov, ktoré investovalo počas mimoriadnej situácie na kruhovej križovatke Rondel.

Ilustračný obrázok k článku Mestu kompenzovali výdavky použité pri mimoriadnej situácii na Rondeli
Zdroj: TASR

Sumu vyše 161.000 eur poukázalo na účet mesta Ministerstvo vnútra (MV) SR. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Doplnil, že výšku výdavkov na záchranné práce počas mimoriadnej situácie od 19. mája do 2. júna minulého roka overil Okresný úrad v Žiline, no záverečné rozhodnutie bolo v rukách MV. „Zvýšené výdavky mesta súviseli najmä s montážou a demontážou podpernej konštrukcie mostného objektu, jeho očistením, diagnostikou, ako aj s projektovou dokumentáciou na zabezpečenie dočasného dopravného značenia, jeho osadením, prenájmom a demontážou,“ uviedol Miškovčík.

Mimoriadnu situáciu na Rondeli vyhlásilo mesto 19. mája 2019 po nočnom požiari, ktorý vznikol na železničnej zastávke Žilina-Záriečie a rozšíril sa na priľahlý mostný objekt a jeho piliere. „Z tohto dôvodu sa musela uzavrieť aj kruhová križovatka. Krízový štáb mesta Žilina následne rozhodol o vyhlásení mimoriadnej situácie, ktorá trvala do 2. júna 2019. Premávku cez Rondel spustili v plnom režime od 1. júna,“ pripomenul hovorca mesta Žilina.

Hoci téma vlastníckych vzťahov k Rondelu nie je definitívne ukončená, vnímame pozitívne finančnú kompenzáciu, ktorú nám poskytlo MV. Po vyhlásení mimoriadnej situácie sme museli reagovať takmer okamžite, stabilizovať mostný objekt, aby sa mohla opätovne spustiť doprava. Niet pochýb, že každý výdavok v súvislosti s opatreniami, ktoré sme prijímali, bol v tej situácii nevyhnutný a oprávnený,“ podotkol žilinský primátor Peter Fiabáne.

Divadelná sála S2 kultúrneho strediska Stanica Žilina - Záriečie pod Rondelom po
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM