Správy

Koronavírus: Mesto otvorilo krízové centrum, ako bude slúžiť?

Mesto Žilina otvorilo v pondelok krízové centrum, ktoré bude pomáhať najohrozenejším skupinám obyvateľstva.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Mesto otvorilo krízové centrum, ako bude slúžiť?
Zdroj: TASR

Sústreďovať sa v ňom budú všetky podporné činnosti pre seniorov, občanov v sociálnej núdzi či karanténe, ktorí potrebujú pomoc. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Centrum bude podľa neho koordinovať prácu dobrovoľníkov, zabezpečovať distribúciu osobných ochranných prostriedkov pre ohrozené skupiny, ľudí v núdzi či seniorov. „Súčasťou budú aj služby centra dobrovoľníckej psychologickej podpory, ktoré bude zabezpečovať viac ako 20 profesionálnych psychológov. Služba je prístupná pre obyvateľov mesta Žilina,“ doplnil Miškovčík.

Upozornil, že z dôvodu prijatých preventívnych opatrení proti prenosnému ochoreniu COVID-19 sa množstvo ľudí ocitlo v domácej karanténe či sociálnej izolácii. „V Žiline aktuálne žije 20.000 seniorov nad 60 rokov a starších. Mnohým z nich pomáha najbližšia rodina, no iným takáto pomoc chýba. Okrem seniorov je množstvo ľudí v núdzi, ktorí potrebujú pomôcť s každodennými činnosťami. Potrebujú nakúpiť potraviny, drogériu či lieky, vybaviť neodkladnú záležitosť na úrade, vodiť von psa alebo sa len potrebujú pozhovárať a upokojiť,“ uviedol hovorca mesta Žilina.

Krízové centrum bude zabezpečovať, aby sa každému, kto o pomoc požiada, aj adresne dostala. Chcem poďakovať najmä dobrovoľníkom, ktorí sa sami prihlasujú, a každý deň ich niekoľko pribúda. Bez spolupatričnosti a vzájomnej pomoci by to nebolo možné. Som rád, že napriek neľahkej dobe Žilinčania preukazujú svoju ľudskosť,“ podotkol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM