Jozef Legéň Samospráva

Žilina má nový kódex: Týmto sa budú musieť riadiť všetci mestskí úradníci!

Mestský úrad v Žiline prijal Etický kódex, ktorým sa budú riadiť všetci jeho zamestnanci. Etický kódex zaväzuje mestských úradníkov k otvorenému prístupu, slušnosti a profesionálnosti nielen voči kolegom, ale najmä voči občanom, pri riešení ich záležitostí a požiadaviek.

Ilustračný obrázok k článku Žilina má nový kódex: Týmto sa budú musieť riadiť všetci mestskí úradníci!
Foto: Iveta Hrabovská

Už zo samotného sloganu Mesta Žilina „Mesto s tvárou“ je zrejmé, že poslaním Mestského úradu v Žiline má byť pomáhanie občanom mesta a pričinenie sa o efektívne fungovanie samosprávy.

„Každá moderná inštitúcia v súčasnej dobe, ktorá slúži pre prospech verejnosti, by mala disponovať takýmto dokumentom, z ktorého je jasné jej poslanie a správanie sa jej zamestnancov. Etický kódex zamestnanca Mesta Žilina nerieši len správanie sa zamestnanca úradu voči verejnosti, ale na základe neho je možno predpokladať smerovanie inštitúcie, ktorá reprezentuje mesto Žilina,“ uvádza hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Mestský úrad a jeho zamestnanci majú slúžiť záujmom verejnosti, preto je Etický kódex zamestnanca Mestského úradu v Žiline sprievodnou príručkou v komunikácii s verejnosťou. Tento verejný dokument je voľne prístupný aj na webovej stránke Mesta Žilina.

„Veľmi ma teší, že Etický kódex zamestnanca Mesta Žilina sa stal realitou, pretože morálne vystupovanie zamestnanca tejto inštitúcie je prejavom reprezentácie samosprávy a plnením jej poslania. Budem rád, ak tento dokument budú občania vnímať ako základný pilier posilnenia identity nášho mesta aj v oblasti vzťahov, a to nielen vo vnútri samosprávy, ale aj navonok smerom k občanom,“ podotkol primátor mesta Žilina Igor Choma.

Podľa hovorcu Žiliny základným cieľom Etického kódexu zamestnanca je zadefinovať správanie sa inštitúcie a tak poskytovať služby samosprávy cez svojich zamestnancov verejnosti v rámci kompetencií stanovených zákonom a kompetencií prenesených na mesto štátom. Výsledkom úsilia zamestnancov úradu bude podľa jeho slov – zabezpečiť správu mesta a podporovať ďalší rozvoj mesta v prospech všetkých občanov.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM