Rôzne

Zažite niečo nové: 5 TIPOV na neokukané výlety v okolí Žiliny

Babie leto je ako stvorené na výlety. Máte pocit, že už ste videli a zažili všetko, čo naše okolie ponúka? No schválne...

Ilustračný obrázok k článku Zažite niečo nové: 5 TIPOV na neokukané výlety v okolí Žiliny
Zdroj: TASR

Mnohí z nás trávia každú voľnú chvíľu v prírode a na niektoré miesta sa vyberú aj viackrát do roka. Ale v okolí Žiliny sú aj lokality, kde ste ešte možno neboli. Inšpirujte sa…

Skalný budzogáň

V Rajeckej doline, na svahu vrchu Žibrid sa nachádza zvláštny prírodný úkaz – Skalný budzogáň.

Útvar je obklopený hustým lesom a vedie k nemu nenáročný turistický chodník z Rajeckých Teplíc (6.5km – 2h) aj zo Zbyňova (cca 4.5km). Súčasťou trasy je aj náučný chodník.

Ferrata Višňové

V lokalite Višňové sa nachádza ferrata. V prevádzke sú zatiaľ tri cesty, nadšenci môžu zliezť po zaistenej ceste (via ferrata) alebo zlaňovať previsnutú skalnú stenu. Z ferraty vidieť krásnu scenériu Višňovskej doliny s úžasnými výhľadmi do dolín Malej Fatry či na hrebene Súľova. Dostanete sa k nej z parkoviska na konci obce Višňové.

Hlbocký vodopád

Jednou z turistických atraktivít Súľovských skál je Hlbocký vodopád v minulosti nazývaný i Súľovským. Nachádza sa v lone prekrásnej Hlbockej doliny, len asi 1 km od obce Hlboké nad Váhom. Úzky kaskádovitý vodopád je tvorený Hlbockým potokom a dosahuje výšku viac ako 10 m. V okolí vodopádu sa nachádzajú zaujímavé skalné útvary, lokalita miestami pripomína známe Jánošíkove diery pri Terchovej. Najjednoduchší prístup k Hlbockému vodopádu je z obce Hlboké nad Váhom, táto túra je pomerne krátka a nenáročná.

Kamenné hlavy

V severovýchodnej časti Malej Fatry medzi vrcholom Polom a Strečnianskou úžinou sa nachádza malý horský celok s vrcholom Kojšová (741 m n.m.), Nachádzajú sa tu skalné reliéfy Havraních skál, so skalnými stenami vysokými až 30m, v ktorých sú obrovské otvory. Kolmé skalné steny využívajú skalolezci. Sú tu kamenné útvary, ktoré majú rôzne pomenovania ako napríklad Hríb, Ježibaba, Kamenná tvár, Ťava.

Skalné kamenné dvojkreslo

Medzi atrakcie v obci Lietava patrí v lese ukryté tajomné kamenné dvojkreslo. Priláka sem mnoho turistov, ktorí s údivom sledujú tento úžasný výtvor.

Prechádzku ku skalnému kamennému dvojkreslu môžete spojiť s výletom na Lietavský hrad, alebo sa tu pristaviť počas túry na vrch Skalky. Pohľady od kamenného dvojkresla sú nádherné, najmä na Majer a Lietavský hrad. Ku kreslu sa dostanete z miestnej časti Lietava – Majer po cestičke oproti potravinám po asi 200 m chôdze.

Foto ilustračné.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM