Soňa Vanovčanová Kultúra

Vypočuli ste si tie lahodné tóny? Subulcus zabával Žilinu stredovekou hudbou, FOTO

Aby mohli hrať hudbu obdobia, ktoré majú radi, museli si vyrobiť nástroje. Teraz ich môžete stretnúť na väčšine podujatí so stredovekou tématikou. Prinášajú zvuk gotickej dediny.

Ilustračný obrázok k článku Vypočuli ste si tie lahodné tóny? Subulcus zabával Žilinu stredovekou hudbou, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

S Ivom Horákom a jeho manželkou Martinou sme sa stretli na Stredovekom dni v Žiline. Hrou na repliky historických hudobných nástrojov spríjemňovali atmosféru podujatia a zabávali návštevníkov. Tomuto koníčku sa skupina z Liberca venuje už desať rokov. Odvtedy navštívili stovky podujatí.

Ivo a Martina Horákovci sa nielen venujú hre na kópie historických nástrojov, niektoré z nich dokonca sami vyrábajú. V období, kedy ako skupina začínali sa stredoveká hudba hrala výlučne na štylizovaných nástrojoch. Tie si však bolo potrebné vyrobiť. Z pod rúk Iva Horáka vychádzajú rôzne druhy kópií stredovekých hudobných nástrojov. Na ich výrobu používa rôzne smrekové, bukové, ebenové, javorové či slivkové drevo, kožu a rôzne kovy.

Niektoré z nástrojov potom buď putujú k ďalším hudobníkom, niektoré však zostávajú doma. „Hráme dedinskú hudbu obdobia gotiky. Zaujímavé je to, že vlastne nevieme, ako tá hudba znela. Poznáme vyobrazenia nástrojov, oblečenia, máme aj nejakú predstavu, ale ako to v skutočnosti vtedy znelo, to naozaj nevieme,“ uviedla Martina Horáková.
„Tie rytmy boli pravdepodobe skôr arabské a keby sme hrali tak, ako to vtedy pravdepodobne znelo, tak by sme tým asi v dnešnej dobe nikoho nezaujali. Môžeme sa len domnievať, ale určite to bola hudba veľmi odlišná od tej, na ktorú sú zvyknuté uši dnešných ľudí. V gotickej hudbe sa používajú štvrťtóny a osminové tóny, nie poltóny ako dnes,“ doplnil Ivo Horák.

V Žiline predviedla trojica hudobníkov hru na nástroj zvaný trumšaj, započúvať ste sa mohli do tónov ninery, známej tiež pod názvom organistrum, tiež citoly, či gájd. Započúvať sme sa rovnako mohli aj do zvuku bubna či chroty. Manželov Horákovcov sprevádzal v hre na bubon František Coufal. Páčilo sa vám vystúpenie Subulca? Napíšte nám do komentárov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM