Jozef Legéň Správy

Vodiči si mýlia odpočívadlá so smetiskom: Pomôžu v boji proti odpadkom tabule so smajlíkmi?

Upozorniť vodičov, aby neznečisťovali odpočívadlá, ale odhadzovali odpad do košov je cieľom spoločného projektu ŽSK a Slovenskej správy ciest. Projekt spustili osadením prvých dvoch informačných značiek „Prosíme, hádžte nás do koša. Vaše odpadky“ na odpočívadle na ceste I/18 pri závode HYZA.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči si mýlia odpočívadlá so smetiskom: Pomôžu v boji proti odpadkom tabule so smajlíkmi?
Zdroj: Dnes24.sk

Predseda ŽSK Juraj Blanár zdôraznil, že cesta I/18 je najfrekventova­nejšia v Žilinskom kraji. „Iste viete, že 30 000 vozidiel za 24 hodín prinesie na tieto plochy slušné množstvo odpadkov. Celkovo bude na začiatku osadených 6 tabúľ na cestách I. a II. triedy a budeme pokračovať na všetkých odstavných plochách. Dovedna je to 168 tabúľ, ktoré chceme takýmto spôsobom osadiť s odpadovými košmi na 72 odstavných plochách na cestách I. triedy a 12 plochách na cestách II. a III. triedy,“ uviedol Blanár.

Problém celého Slovenska

Znečistené odpočívadlá sú podľa generálneho riaditeľa SSC Romana Žemberu problémom celého Slovenska, preto privítal iniciatívu a projekt ŽSK. „Najväčší neporiadok robia tranzitné kamióny. Pretože vodič zastaví, ide oddychovať, vyprázdni to, čo si za celý čas do kamiónu nazbieral. Musia sa naučiť, že plochy sú síce odpočívadlá pre nich, ale nie sú to smetiská. Skúsime, či pomôže takouto veselou formou upozorniť vodičov na to, že naozaj odpadky nepatria do prírody či na cestu, ale sú tu smetné koše,“ povedal Žembera.

Jedna tabuľa za 72 eur, najšpinavšie cesty II. a III. triedy

Informačné tabule v slovenčine, poľštine a angličtine vyrába Správa ciest (SC) ŽSK vo vlastnej réžii, pričom jedna tabuľa stojí 72 eur. „Pôvodne sme mali dohodu so SSC, že vždy v piatok vynesieme komunálny odpad, aby bol víkend pokojný a čistý. Teraz odpady vynášame podľa potreby. Aj viackrát do týždňa sa naši pracovníci prevezú po kraji, skontrolujú odpočívadlá a pokiaľ sú viac znečistené, tak odpady automaticky vynášajú,“ skonštatoval na margo čistoty odpočívadiel generálny riaditeľ SC ŽSK.

Podotkol, že najhoršie sú odpočívadlá pri cestách II. a III. triedy vedľa obcí alebo v obciach. „Za umiestnenie komunálnych odpadov z ciest II. a III. triedy na skládkach zaplatíme ročne vyše 20 000 eur. Občania si ich mýlia so skládkou komunálneho odpadu a vynášajú tam aj domové odpady. Veľa prípadov sme zaznamenali na Orave. Popri cestách I. triedy je to hlavne pred víkendom a tesne po víkende, kedy kamionisti zastavia na odpočívadlách a povyprázdňujú si autá,“ uzatvoril Fábry.

Nové informačné značky majú vodičov odradiť od znečisťovania odpočívadiel
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM