Barbara Dallosová Správy Samospráva

VIZUALIZÁCIE: Premena sídliska Hliny odštartovala, takto má vyzerať po novom

Revitalizácia vo vnútrobloku na žilinskom sídlisku Hliny I bude stáť vyše 209 tisíc eur. Práce už začali.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIE: Premena sídliska Hliny odštartovala, takto má vyzerať po novom
9
Galéria
Zdroj: PS: arch s.r.o.

Vyše 209 tisíc eur bude stáť revitalizácia verejných priestorov vo vnútrobloku na žilinskom sídlisku Hliny I, na ktorom v uplynulých dňoch začali rekonštrukčné práce. Iformoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Radnica získala peniaze na obnovu z Integrovaného regionálneho operačného programu. Samospráva bude obnovu vnútrobloku spolufinancovať z vlastných zdrojov sumou 10 500 eur.

Čo všetko bude inak

„Územie, ktoré čaká revitalizácia, sa nachádza na ploche vyše 2 700 m2 vo vnútrobloku Hliny I. pri križovatke ulíc Komenského a Juraja Fándlyho. Projekt, ktorý bude zrealizovaný v tomto roku, je zameraný na vytvorenie širších možností trávenia voľného času s dôrazom na environmentálne riešenie situácie a zlepšenie životného prostredia,“ konkretizuje Miškovčík.

Revitalizácia zahŕňa výsadbu novej zelene, rastlín, krov, stromov, rekonštrukciu chodníkov, inštaláciu stĺpového osvetlenia a osadenie mobiliáru, napríklad zábran proti parkovaniu na trávniku, sušiakov, prístreškov na smetných košov.

Zeleň i športoviská

„Teší ma, že sme boli úspešní s našimi žiadosťami o nenávratný finančný príspevok na realizáciu projektov. Verejný priestor a naše bezprostredné okolie je jednou z priorít mesta. Napriek tomu, že sme sa vplyvom ekonomických následkov, ktoré má koronavírus na rozpočet mesta, museli vzdať mnohých investícií, v projektoch financovaných z európskych zdrojov úspešne pokračujeme,“ zhodnotil primátor Peter Fiabáne.

Projekt na Hlinách I ráta s odstránením časti dnes už prevažujúceho asfaltu a vytvorí v nej trávnik s vysokou zeleňou. Na zvyšnej časti bude vybudovaný chodník pre peších a vozidlá údržby zo severu na juh, nové detské ihrisko s pieskoviskom, hojdačkami, šmýkačkou, workout aréna a plocha s kardio strojmi na cvičenie pre seniorov.

Miestnych trápi hluk

Ďalším dôležitým prvkom bude podľa radnice vybudovanie dvoch športových plôch – streetbalového ihriska a volejbalového ihriska so športovým akrylátovým povrchom, ktorý je zvolený s ohľadom na jeho dobrú funkčnosť, tlmenie nárazov a ľahkú údržbu.

„Dôvodom je tiež fakt, že obyvateľom vnútrobloku v súčasnosti prekáža nadmerný hluk, spôsobený využívaním asfaltového povrchu ako basketbalového ihriska. Hoci stav vegetácie vo vnútrobloku nie je ideálny, ale jej základ tvorí vysoká zeleň, ktorú mesto zachová,“ vysvetľuje Miškovčík s tým, že okrem budú vysadené nové stromy, trávnik a záhony trvaliek.

Ďalšie správy a zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM