Správy

VIZUALIZÁCIE: Frekventované schodisko v Žiline čaká veľká rekonštrukcia

Schodiskom medzi ulicami A. Kmeťa a J. M. Hurbana sa denne premelie množstvo ľudí. Mesto doň zainvestuje viac než 100-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIE: Frekventované schodisko v Žiline čaká veľká rekonštrukcia
6
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Žilinská samospráva začne v júni rekonštruovať v centre mesta schodisko, ktoré spája Ulicu Andreja Kmeťa s Ulicou J. M. Hurbana. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka potrvajú stavebné práce približne štyri mesiace a vyžiadajú si investíciu viac ako 101 000 eur s DPH.

Lavičky aj zeleň

Samospráva doplnila, že frekventované schodisko sa nachádza v blízkosti úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a občania i návštevníci ním môžu prejsť do centra mesta či časti Staré Mesto.

Stavebné úpravy podľa Miškovčíka rozšíril návrh Útvaru hlavného architekta mesta Žilina s doplnením schodiska o nové komponenty – lavičky či kvetináče. „Budú sa meniť kamenné dlažby, odpočívadlá vrátane základových konštrukcií a zábradlie. Lavičky budú prístupné z podest, vznikne tu priestor na doplnenie zelene a aj zábradlie, návrh ktorého vznikal v spolupráci s umeleckým kováčom Pavlom Zlatošom. Požiadavky na urbanistické riešenie určuje územný plán predmetnej lokality, ktorá sa nachádza priamo v srdci Žiliny,“ vysvetlil Miškovčík.

Práce budú hlučné

„Je v záujme mesta skrášľovať verejné priestory, a tým zabezpečiť i bezpečný prístup chodcom do centra mesta. Okrem iného je súčasťou projektu rekonštrukcie schodiska aj vybudovanie moderného priestoru s príjemnou oddychovou časťou. Veríme, že občania a návštevníci mesta ocenia jeho obnovu a v budúcnosti im poslúži i jeho oddychová časť,“ podotkol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Žilinská samospráva sa ospravedlňuje obyvateľom za znížený komfort počas trvania rekonštrukcie. Zvýšenú hladinu hluku môžu pocítiť najmä obyvatelia, ktorí bývajú v blízkosti lokality. Počas stavebných prác sa plánuje úplné uzavretie schodiska, dodal hovorca mesta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM