Soňa Vanovčanová Kultúra

Víkendové podujatia v Žiline: Kam sa oplatí vybrať?

Koniec týždňa bude plný kultúry. Prinesie oldiespárty, no i klasický balet. Ostáva len rozhodnúť sa, či vás zláka temperamentná zábava alebo uprednostníte klasiku.

Ilustračný obrázok k článku Víkendové podujatia v Žiline: Kam sa oplatí vybrať?
Zdroj: TASR

Primátorský deň v Žiline prinesie kultúru, šport, verejnú diskusiu a prehliadky budov

Piatok, 6. október, Žilina

V piatok 6. októbra sa žilinská samospráva ešte viac sprístupní verejnosti. Primátorský deň ponúkne bohatý program, počas ktorého si môžete prezrieť radnicu, Burianovu vežu či Rosenfeldov palác. Bude sa niesť nielen v znamení kultúry, športu, ale aj otvorených dverí a verejnej diskusie.
Pripravený je deň otvorených dverí radnice, ako aj prehliadka Burianovej veže a Rosenfeldovho paláca. Uskutočnia sa aj bežecké preteky žiakov základných škôl o Pohár primátora mesta v Sade SNP. Na radnici bude primátor diskutovať so seniormi i s členmi Žilinského mládežníckeho parlamentu. Zaujímavý hudobný program zostavený zo súborov a kapiel zažijete popoludní na Mariánskom námestí. V Rosenfeldovom paláci sa môžete zapojiť do verejnej diskusie na tému: Mestská pamiatková rezervácia.

Podrobný program Primátorského dňa:

  • Tlačová konferencia s primátorom mesta Žilina

Radnica, 9.00 hod.

  • Prehliadka Radnice mesta Žilina

Pre verejnosť a žiakov ZŠ o 9.00, 10.30 a 13.00 hod.

  • Prehliadka Rosenfeldovho paláca

O 9.30, 14.30 a 15.30 hod. (počet je obmedzený na 25 osôb)

  • Prehliadka Burianovej veže

O 10.00, 11.00, 14.00 a 15.00 hod. (počet je obmedzený na 25, viac info v priloženom plagáte)

  • Bežecké preteky žiakov základných škôl o Pohár primátora mesta

Pre 1. – 4. ročník ZŠ, Sad SNP, o 9.45 hod.

  • Stretnutie primátora so Žilinským mládežníckym parlamentom

Radnica mesta Žilina, 14.00 – 15.00 hod.

  • Stretnutie primátora so seniormi na radnici

Radnica mesta Žilina, 15.00 – 16.00 hod.

  • Verejná diskusia s primátorom na tému: Mestská pamiatková rezervácia

Rosenfeldov palác 17.00 hod.

Hudobný program na Mariánskom námestí (zostavený len zo žilinských súborov a kapiel)

  • 12.00 – 16.00 hod. » Miestna organizácia Živena Žilina a Krajské kultúrne stredisko
  • 16.30 hod. » Omnia + AdHoc Orchestra
  • 17.50 hod. » Fuera Fondo
  • 19.10 hod. » Hudba z Marsu

Sprievodný program:

  • Žilinský kapustný deň

Mariánske námestie, od 10.00 hod.
Ochutnávku tradičných kapustných polievok a špecialít pripraví pre vás Miestna organizácia Živena, spolok Slovenských žien.

Žilinský literárny festival 2017 v Novej synagóge

Piatok 6.10.2017 od 10:00 hod. do soboty 7.10.2017 – 22:00 hod., Nová synagóga

14. ročník Žilinského literárneho festivalu si ako hlavnú tému vybral FAKT? FAKT! Ako narábame s faktami v časoch, keď sme dennodenne konfrontovaní s ich zatajovaním, prekrúcaním a svojráznou interpretáciou? Dokážeme ešte rozlišovať fikciu od reality?
Čo je znakom kvality pri vymyslených veciach? Ako poznáme, že nami vnímaná realita je pravdivá?
Debatovať s Fedorom Blaščákom príde spisovateľ Michal Hvorecký, s blogerom Samom Marecom sa bude rozprávať Pavel Sibyla (Nadácia Zastavme korupciu) a príde aj víťaz Anasoft Litera 2017 Ondrej Štefánik. Na záver uvedie košické Divadlo Na peróne svoje najnovšie predstavenie s aktuálnou témou Na stáž!

3. ročník Terchovského polmaratónu

7. október, štart o 10:07 hod.

Pozývame všetkých fanúšikov vytrvalostného behu na 3.ročník Terchovského polmaratónu, ktorý sa bude konať 7. októbra 2017 o 10:07. Okrem vyše 21 kilometrovej polmaratónskej trate si môžu bežci vybrať aj 10 kilometrovú trať a súťažiť tak o pekné ceny a putovnú terchovskú trofej. Pre deti organizujeme detský beh ulicami Terchovej v dĺžke 770 m.

Výnimočnosť Terchovského polmaratónu je najmä v prostredí, kde sa bude behať. Trať vedie z malebnej obce Terchová cez nádherné skalnaté Tiesňavy do Štefanovej s výhľadom na Veľký Rozsutec, napokon k údolnej stanici lanovky na Chleb.

Namotivujte sa aj videom z minulého roka, kedy prebehol druhý ročník Terchovského polmaratónu. Toho sa zúčastnili bežci zo štyroch rôznych krajín. Aj tento ročník v Terchovskom polmaratóne a v Terchovskej desiatke zabojujú bežci o hodnotné ceny. Podujatie sa koná pod záštitou poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, Milana Laurenčíka.

Najlepší polmaratónec aj polmaratónkyňa získajú 3-dňový zájazd do Bruselu a celosezónny skipas do Vrátna free time zone, pre ďalších medailistov sú pripravené wellness víkendové pobyty v hoteloch Rozsutec a Gavurky.

Videooldies party s DVJ KUKOO

sobota, 7. október, 22.15 – 05:30 hod., *enjoyclub, Mariánske námestie, vstup od 18 rokov

Oldies but goodies. Po dvoch mesiacoch tu máme oldiesku, ktorá v nemá široko ďaleko páru. DVJ KUKOO je najbookovanejší retro DJ na Slovensku, tak sa príď presvedčiť, že mu tento titul patrí právom.

Tento tematický večer so sebou prinesie časy minulé a prevedie nás hudobnou scénou 20. storočia. Okrem nestarnúcich evergreenov si večer vychutnaj aj s videoklipy. Pri niektorých budeš mat pocit, že si priamo na koncerte.

Otvorenie rozšírenej expozície Múzea dopravy v Rajeckých Tepliciach a víkendové podujatie Rajecká Anča 2017

7. október, 14.05 hod., priestory Múzea dopravy v Rajeckých Tepliciach

Múzeum dopravy je rozšírené o prehliadku motocyklov a železničnú expozíciu. Múzeum slávnostne otvorí nové priestory v sobotu 7. októbra 14.05 hodine, po príchode historického motorového vlaku Hurvínek zo Žiliny na železničnú zastávku Rajecké Teplice.
Súčasťou slávnosti bude aj koncert žilinskej skupiny The Bluebeat.
Jazda historickým vláčikom M 131.1443 „Hurvínek“ je naplánovaná na sobotu i nedeľu. Tu si môžete pozrieť podrobný grafikon jázd.
Organizátori pripravili počas oboch víkendových dní aj jazdu historickým autobusom do okolia Rajeckých Teplíc. Odchod z autobusovej stanice Rajecké Teplice je naplánovaný o 10.30 a 15.00 hod.
Návštevníci podujatia budú mať možnosť zažiť aj predvádzanie jazdy na historických motocykloch a bicykla, pripravené sú rovnako tvorivé dielne.

Divadelné predstavenie: Smith & Wesson

Piatok, 6. október, 19.00 hod. Veľká sála Mestského divadla

Slávny taliansky autor Alessandro Baricco už viac ráz potvrdil, že je nielen majstrom románu, ale aj dialógov..Vo svojom románe-divadelnej hre Smith & Wesson sa s literárnou bravúrou pohybuje na hrane absurdnej grotesky a existenciálnej drámy. Silný príbeh vyrozprávaný cez majstrovské dialógy diváka pobaví a dojme zároveň.

Hrdinovia drámy sa rozhodnú narušiť zdanlivý pokoj svojich životov, za ktorým sa skrýva ich strach a opúšťajú pohodlnú pozíciu pozorovateľov. Okolnosti ich donútia podstúpiť riziko a zažiť najväčšie dobrodružstvo, v ktorom ide o ľudský život. Smith a Wesson, dvaja menovci slávnych výrobcov zbraní, žijú utiahnuto pred svetom v blízkosti mohutných Niagarských vodopádov. Prvý je neúspešný vynálezca, ktorý sa pomocou štatistických tabuliek snaží vytvoriť metódu predpovedania počasia, druhý je znalec rieky, ktorý spod vodopádov vyťahuje telá samovrahov. Do ich uzavretého sveta vstúpi mladá novinárka Rachel. Vďaka nej si uvedomia, že ešte majú sny, a spoločne sa pokúsia zmeniť prosté prežívanie na zmysluplnú existenciu.

Vhodnosť: od 15 rokov
Dĺžka predstavenia: 90 minút bez prestávky

Osoby a obsadenie:
Jerry Wesson: Braňo Bačo
Tom Smith: Michal Tomasy
Pani Higginsová: Iveta Pagáčová
Rachel Greenová: Juliána Oľhová

Divadelné predstavenie: Konfety

Sobota, 7. október, 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Vtipná, satirická reflexia mediálnej a politickej pretvárky. Na firemnej oslave sa stretne päť moderátorov priemernej televízie Bomba, ktorá oslavuje 10. výročie svojho vzniku. Každý z nich je unavený a deprimovaný tým, čo každodenne pomocou overených trikov predáva divákom. Od hviezd na počkanie až po politikov v doživotnej funkcii. Vo vzájomnej, no prázdnej komunikácii, hľadajú protagonisti ventil a pochopenie pre svoju prácu. Tá sa na verejnosť dostáva v povrchnej a optimistickej forme. Ich úsmev je pritom len ďalším trikom na odpútanie našej pozornosti. Televíziu často zapíname preto, aby sme sa vypli. Kúzlo moderátorov, čarovné slovíčka, to všetko k vám príde aj na divadelných doskách v ironickej a odpútanej podobe s príchuťou ozajstných trikov. Varietný sled kúzelníckych čísiel, ktorý sa odohráva paralelne s estrádnymi výstupmi, trefne upozorňuje nielen na to, že žilinskí herci sú dobrí kúzelníci, ale hlavne na to, že dnešný konzumný svet je len jedna veľká ilúzia. Každý správny kúzelník, rovnako ako „správny" politik a biznismen, využíva ilúziu reality a ovláda umenie, ako najlepšie odvrátiť pozornosť. Mediálna tvár je len povrch, pod ktorou sa skrýva to, čo žiadny smrteľník neobjaví.

Vhodnosť: od 15 rokov
Dĺžka predstavenia: 90 minút bez prestávky

Osoby a obsadenie:
Nicol Urban: Ivana Kubáčková
Paula Bobotová: Iveta Pagáčová
Filip Šumanovský: Ján Dobrík
Dušan Pagáč: Braňo Bačo
Brandon Nagy: Michal Koleják

St. Petersburg Balet – LABUTIE JAZERO

Nedeľa, 8. október, Veľká scéna Domu odborov, začiatok predstavení o 15.00 a 19.00 hod.

Ruský baletný súbor St. Petersburg balet, ktorý tvorí 45 členov, konečne zavíta do slovenských miest a obcí v rámci svojho európskeho turné. Predstavia svoje najznámejšie dielo Labutie jazero v pôvodnej verzii. St. Petersburg balet existuje už 27 rokov a odohral tisíce vystúpení po celom svete. Dostali sa na špičku medzi baletnými súbormi. Súbor sa v takomto veľkom zložení predstaví po prvý krát na Slovensku. Labutie jazero je z klasického repertoáru jednoznačne najslávnejší balet, milujú ho diváci po celom svete. Baletné choreografie na nesmrteľnú hudbu P.I.Čajkovského nenechajú chladného ani jedného diváka. Rozprávkový príbeh o labutej princezne Odette a princovi Siegfriedovi, plný kúziel, ktoré im zamiešajú osudy. Je to príbeh o súboji dobra a zla . Dobro samozrejme zvíťazí.

St. Petersburg balet zachováva skutočné tradície ruského klasického baletu. Predstavenie sa hrá v pôvodnom znení, tak ako ho koncipovali veľkí ruskí choreografi. Súbor je držiteľom rekordu počtom 250 odohraných predstavení za rok. Vystupuje v petrohradských palácoch a v zahraničí na javiskách najznámejších divadiel na svete. Tvorivá výprava so súborom začala predstavením v preslávenom imperátorskom divadle Ermitáže, ktoré je súčasťou múzejného komplexu. V tomto divadle vystupuje po viac ako štvrť storočia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Môže vás zaujímať:
Primátor pozýva Žilinčanov na stretnutie: Hlavná téma, námestie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM