Soňa Vanovčanová Kultúra

Víkendová zábava v Žiline: Vianočné trhy, strigy a omnoho viac...

Posledný predadvetný víkend je pred nami a s ním vytúžené voľno. Ak zatiaľ nemáte plány, nechajte sa inšpirovať, tieto akcie určite nechcete zmeškať.

Ilustračný obrázok k článku Víkendová zábava v Žiline: Vianočné trhy, strigy a omnoho viac...
Zdroj: TASR

Stridžie dni na Budatínskom hrade

Piatok, 23. novembra, o 16.00 a 16.40 hod. v Budatínskom hra­de

Za tmavých zimných večerov ožívajú tajomné a tragické príbehy. Prečo počuť z hradných múrov zúfalý plač? Prečo sa za hmlistých rán javí rosa červená? Prečo sa na hladine Váhu objavuje venček z byliniek? Odpovede na tieto otázky zistíte v dňoch 23. novembra, 30. novembra a 14. decembra na Budatínskom hrade.

Vianočné trhy

Piatok, 23. novembra na Mariánskom námesti

  • 19.00 Seventh weapon
  • 21.00 Homo sapiens

Šašek a syn

Piatok, 23. novembra, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Životom prežitý kráľ šašov je poverený prevýchovou mladého šľachtica v šaša. Novic je pod jeho vedením – a za asistencie jeho kumpánov – podrobený lekciám, pri ktorých postupne nachádza svoje šaškovské já. Postupne prídu k rituálu, pri ktorom sa zrodí nový šašo.

„Neznám matku svou, ni otce svého. Vychován v ústavu pro odložené děti šlechticů. Vychován ve zbroji. Převychován však v šaška. A to vše za trest a v sedmi obrazech, v zajetí šaškujících gerontů. Příliš krásný, než aby byl šaškem na kmetišti dějin. A tak hřích po hříchu suneme se k hrobu.“ Boleslav Polívka

Autor a réžia: Boleslav Polívka Hrajú: Vladimír Polívka, Bolek Polívka, Michal Chovanec, Jaromír Barin Tichý, Ondřej Klíč, Jiří Fretti Pfeifer a David Rotter a další

Maok

Piatok, 23. novembra, o 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Koncert

Žilinské Shanti centrum pozýva na jesenný koncert Maoka, autora hudby k filmom, divadelným a tanečným predstaveniam, muzikanta a hudobného bádateľa. V ambientnejšie poňatom vystúpení ponúkne poslucháčom zvukovo-hudobný výlet domov a zasa naspäť. Príďte si otvoriť uši a trochu spomaliť na sklonku uponáhľaného roka.

Fantázia Orientu 2018

Sobota, 24. novembra, o 18.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

XI. ročník okúzľujúcej show plnej orientálnej hudby, tanca a krásnych tanečníc s nádychom Indie, Egypta, Maroka a ďalších exotických zemí. Príďte sa presvedčiť, že orientálny tanec je vďaka jeho kultúre a rozmanitosti skutočným umením. Tešiť sa môžete na približne 70 tanečníc zo SR aj zahraničia.

Zatancujú stálice žilinskej show skupiny: Ishtar dancers z Trenčína, Shams z Piešťan, Raks Farah z Trnavy, Amirah z Turčianskych Teplíc, Orientalico z Ružomberka, prídu aj skvelé tanečnice, ktoré na žilinskom pódiu zatancujú po prvý krát ako trio Zafira z Poľska, skupina Alishaba z Banskej Bystrice, duo Faridah z Humenného. Chýbať nebudú ani tanečnice zo Žiliny ako skupina AMAR bellydance group, Mitis Dea, Zeina CVČ v Žiline a potešia Vás aj deti z krúžku Brusničky CVČ v Žiline.

Vianočné trhy

Sobota, 24. novembra na Mariánskom námesti

  • 18.00 Robin Hood (Divadlo Kapor na scéne)
  • 20.00 3DRIVE

Sexuálna perverzita v Chicagu

Sobota, 24. novembra, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Kontroverzná, provokatívna a štipľavo-vtipná čierna komédia o tom, ako sa navzájom duševne a telesne mrzačíme. Šteklivá inscenácia hry Sexuálna perverzita v Chicagu v réžii Jána Štrbáka rozpráva o kvartete hrdinov, ktorí sa zábavou, sebavedomým jazykom a snahou vybočiť z normy bráni pred zlyhaním v láske. Rafinovane a najradšej bez záväzkov sa snažia ovládať svoju žiadostivosť a túžby. Akékoľvek hlbšie vzťahy sú už vopred odsúdené na zánik. Ich sexuálne úlety a energia výrečnosti len maskujú osamelosť a neschopnosť naozajstných citov. Zvodca Bernie a jeho nesmelý kolega Danny si nenechajú ujsť jedinú príležitosť na to, ako zbaliť nejakú babu. A aj keď sa zdá, že sa staneme svedkami budovania nejakého vzťahu, vlastným pričinením hrdinov nakoniec nemá šancu na prežite.

Pľúca

Nedeľa, 25novembra, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Čo znamená pre mladý pár rozhodnutie mať dieťa? V súčasnom svete je to veľký krok pre ich vzťah, no ešte väčší krok pre planétu. V dobe ekologických hrozieb a klimatických zmien je nový prírastok zdrojom pochybností a obáv. Ak sa chce mladý pár správať zodpovedne, musí si predsa položiť množstvo otázok. Netreba veľa, aby sa v snahe byť zodpovedný a racionálny stratilo to najpodstatnejšie, vzájomné porozumenie a láska. Je dôležitejšie zachrániť planétu alebo vlastný vzťah? O komplikovanosti lásky a ekológie a o jednoduchosti šťastia rozpráva odvážna, nápaditá hra Pľúca renomovaného britského autora Duncana Macmillana.

Dramaturgicko-režijná dvojica Lenka Garajová a Michael Vyskočáni prináša na javisko problémy mladej generácie. Cez intímnu drámu súčasného britského autora Duncana Macmillana Pľúca stavajú do kontrastu celosvetové ekologické problémy a lásku dvoch ľudí. Vo vzduchu visí otázka: je dôležitejšie zachrániť planétu alebo vlastný vzťah? V inscenácii sa pozornosť sústreďuje najmä na sugestívne herectvo Ivany Kubáčkovej a Michala Režného.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM