Lucia Lauková Správy

Veterná SMRŠŤ na severe Slovenska: Bez prúdu je 40-tisíc domácností, FOTO

Veterná smršť zasiahla viaceré okresy na severe Slovenska. Niektoré úseky boli neprejazdné pre popadané stromy a zaplavené úseky. Mnohé domácnosti sú bez elektriny.

Ilustračný obrázok k článku Veterná SMRŠŤ na severe Slovenska: Bez prúdu je 40-tisíc domácností, FOTO
11
Galéria

Silná búrka spôsobila v sobotu na severe Slovenska energetickú kalamitu. Momentálne je bez elektriny viac ako 40-tisíc odberných miest. Mimo prevádzky je približne 850 distribučných trafostaníc. Pre TASR to potvrdil hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Uviedol, že najhoršia situácia je od Púchova smerom na sever po Váhu. Podľa jeho slov búrka postihla všetky okresy Žilinského kraja.

Prečítajte si tiež

„Ešte stále robíme vyhľadávanie poruchových miest. Dispečeri vedia lokalizovať, kde zhruba sú výpadky len na väčších územiach. To vedia urobiť na diaľku. Konkrétne miesta musia vyhľadať elektrikári priamo v teréne. Dúfame, že sa nám poruchy podarí lokalizovať pomerne rýchlo a začneme ich odstraňovať,“ priblížil hovorca.

Momentálne podľa Gejdoša nemajú podrobné informácie o tom, aká zlá je situácia. Vzhľadom na intenzitu búrky energetici počítajú s tým, že na vedenia popadali konáre a stromy. „Určite budú potrhané vodiče, poškodené izolátory. Viac budeme vedieť o niekoľko hodín,“ skonštatoval.

Ako povedal hovorca, pri takomto rozsahu kalamity sa dá predpokladať, že niektorí odberatelia zostanú bez elektriny aj cez noc. „Ale je momentálne zbytočné predbiehať. Do nasadenia pôjdu všetci naši pracovníci, ktorí môžu,“ uviedol.

Žilinským a Trenčianskym krajom sa v sobotu prehnala silná búrka s nárazovým vetrom. Viaceré úseky ciest zostali neprejazdné pre popadané stromy a sú na nich zaplavené miesta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Veterná SMRŠŤ na severe Slovenska: Bez prúdu je 40-tisíc domácností, FOTO
11
Galéria
Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová

SILNÁ BÚRKA V ŽILINSKOM KRAJI Veterná smršť zasiahla okr. Žilina, Bytča, Čadca - viaceré úseky boli neprejazdné pre...

Posted by Polícia SR - Žilinský kraj on Saturday, August 26, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM