Jozef Legéň Správy

Veľký kalendár podujatí: Pozrite, čo všetko môžete zažiť pod Dubňom počas leta

Leto už klope na dvere. V meste a okolí si môžete opäť vychutnať tradičné, spoločenské, kultúrne či hudobné podujatia pre svojich obyvateľov, ale i návštevníkov mesta. Tu je prehľad pripravovaných akcií počas nadchádzajúcich letných mesiacov.

Ilustračný obrázok k článku Veľký kalendár podujatí: Pozrite, čo všetko môžete zažiť pod Dubňom počas leta
Zdroj: Dnes24.sk

18. – 22. jún: fest Anča

Hlavnou ideou vzniku festivalu bolo zaplniť prázdne miesto v prezentovaní kvalitnej animovanej tvorby pre dospelých na Slovensku. Program festivalu je obohatený o besedy, workshopy a koncerty. Podujatie je súčasťou Žilinského kultúrneho leta. Už tradične je dominantou festivalu medzinárodná súťaž animovaných filmov. Starostlivo vyberané krátke animované filmy z celého sveta súťažia o cenné trofeje Anča Award, Anča Music Video Award a Anča Student Award.

21. – 25. júl 2014: Sochárske sympózium

Už siedmy ročník tradičného podujatia prebehne v centre Žiliny. Priamo na Mariánskom námestí môžu všetci návštevníci priamo vidieť, ako z dreva vznikajú umelecké diela. Výsledné vytvorené umelecké diela sú umiestnené na verejných priestranstvách mesta a tvoria súčasť oddychových zón.

25 – 27. júl: Jánošíkove dni 2014

Žilinský samosprávny kraj – Krajské kultúrne stredisko v Žiline a Mesto Žilina vás pozývajú naMedzinárodný folklórny festival Jánošíkove dni 2014. Už 52. ročník tohto jedinečného podujatia sa uskutoční od štvrtku 24. júla do nedele 27. júla 2014 v Terchovej. Počas štyroch dní na vás čaká bohatý kultúrny program, ktorý sa nesie v znamení zápisu prvku Terchovská muzika do UNESCO. .

August: Pony express

Jazda Pony Express sa organizuje každoročne na počesť historického Pony Express, ktorého jazdci na koňoch prepravovali poštové zásielky na území USA od apríla 1860 zo St. Joseph v Missouri do Sacramenta v Kalifornii na trase dlhej viac ako 3000 míľ. Aj tento rok budeme svedkami slávnostnej odovzdávky pošty a zriadením poštového úradu na Mariánskom námestí aj so sprievodným programom.

15. august: Stredoveký deň

VII. Stredoveký deň sa bude konať pod záštitou primátora mesta Žilina Igora Chomu na Mariánskom námestí v piatok 15. augusta 2014. Opäť sa zvedú šermiarske súboje, stredoveké bitky, … Návštevníci sa môžu tešiť na ohňovú show, ohňostroj, ukážku mučenia, stredovekú módnu prehliadku, tanec a na ďalšie ukážky spôsobu života v stredoveku.

August: Európsky pohár silných mužov

Siláci sa znova zídu pod Dubňom. 6. ročník Európskeho pohára silných mužov sa tentokrát uskutoční v centre mesta na Námestí Andreja Hlinku. Najsilnejší muži Európy zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Srbska, Poľska a Bosny a Hercegoviny, pričom súťažia vo viacerých disciplínach: dvíhanie áut a betónových gúľ, nosenie slovanského meča a iných súťaží. Pre divákov je pripravený aj sprievodný program.

August: Deň európskej kultúry

Deň európskej kultúry – festival partnerských miest Žiliny predstaví kultúru a umenie viacerých partnerských miest mesta Žilina na Mariánskom námestí. Záujemcovia môžu tiež ochutnať rozličné tradičné kulinárske špeciality z partnerských miest. 6. medzinárodný festival predstaví kultúru a umenie viacerých partnerských miest mesta Žilina, medzi ktoré patria Mestská časť Praha 15, Plzeň, Frýdek-Místek (Česko), Bielsko-Biala (Poľsko) a Kikinda (Srbsko). Partnerské mestá prispejú do programu vystúpeniami skupín, ktoré do Žiliny prinesú hudbu z bližších aj vzdialenejších končín. Deň európskej kultúry ponúkne aj tento rok paletu koncertov, tanca i divadelných predstavení.

22. – 23. august: Ľudové umelecké remeslá 2014

Medzinárodné stretnutie ľudových remeselníkov na Mariánske námestie v Žiline. Ľudové umelecké remeslá je kultúrne podujatie, na ktorom sa prezentujú tradičné ľudové remeslá a remeselníci zo Slovenska i zo zahraničia, ako sú keramikári, drotári, rezbári, kováči, korytári, čipkárky, tkáčky, košikári, kaligrafi, šperkári, sklári, medovnikári, zvonkári, výrobcovia kraslíc, ľudových hudobných nástrojov, sviečok a mnohí iní. Súčasťou je kultúrny program, v ktorom vystupujú folklórne a spevácke súbory. Podujatie organizuje občianske združenie: Tradičné ľudové umelecké remeslá.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM