Igor Petrík Správy

Veľký fašiangový prehľad: Kam v okolí Žiliny môžete vyraziť za nefalšovanou veselicou?

Fašiangy sú v plnom prúde. A ak by ste sa takých chceli zúčastniť, prinášame vám prehľad obcí v okolí Žiliny, kde takéto podujatia pripravili...

Ilustračný obrázok k článku Veľký fašiangový prehľad: Kam v okolí Žiliny môžete vyraziť za nefalšovanou veselicou?
Zdroj: Dnes24.sk

Už tento piatok od 13.00 hod. môžete zavítať na Fašiangovú zabíjačku, ktorá sa uskutoční na Námestí SNP v Rajci. Ľudové fašiangové tradície od 14.00 hod. pripomenie vystúpenie folklórneho súboru Ďurčanská päťka.

Fašiangové soboty v obciach

V sobotu 14. februára v obci Divinka-Lalinok o 11.00 hod. začína pred Obecným úradom v Divinke Fašiangový sprievod obcami Divinka a Lalinok. Podujatie vyvrcholí voľnou zábavou a pochovávaním basy v Kultúrnom dome Lalinok so začiatkom o 19:00 hod. V rovnaký deň sa v Čičmanoch uskutočnia Čičmanské fašiangy. Začínajú 11.45 hod. fašiangovým sprievodom k drevenici Ondreja Gregora, o 12.00 hod. nasledujú ukážky čičmanských fašiangových zvykov.

Fašiangovú zabíjačku pripravili na sobotu 14. februára v obci Fačkov. Začína od 09:00 hod. pred kultúrnym domom. O fašiangovú atmosféru a príjemnú náladu sa postarajú priatelia heligóniek, folklórne skupiny z Fačkova, či Rajeckej Lesnej. Do obce zavíta aj televízia v rámci folklórnej relácie Kapura, aby zaznamenala priebeh fašiangov. O tri dni, v utorok 17. februára sa v kultúrnom dome uskutoční Fašiangová zábava so začiatkom o 19.00 hod. Fašiangy v obci ukončí polnočné pochovanie basy v kultúrnom dome.

Rovnako 14. februára sa budú veseliť v Stráňavách. Fašiangy 2015 odštartujú fašiangovým sprievodom po obci už od rána. Na 11.00 hod. je naplánované podávanie zabíjačkových špecialít pred kultúrnym domom a od 20.00 hod. pokračuje program fašiangovou zábavou. Tiež 14. februára sa uskutočnia Fašiangy 2015 v Hornom Hričove v Z-ke. Program začne o 10.00 hod. pochodom masiek po obci, o 15.00 hod. príde na rad karneval pre deti, o 16.30 je naplánovaný príchod masiek do sály, a o 20.00 hod. ho vystrieda karneval pre dospelých. Akciu uzavrie polnočné vyhodnotenie masiek.

Akciu Fašiangy deťom pripravili v sobotu 14. februára o 12.30 pred kostolom v Rosine. V ten istý deň sa v Stránskom uskutočnia Fašiangy 2015. Sprievod masiek a hudby po obci začne o 10.00 hod., ktorý o 20.00 hod. vystrieda tanečná zábava v sále Kultúrneho domu s polnočným pochovávaním basy. Fašiangové soboty pokračujú aj v Šuji. Fašiangové slávnosti začínajú pred kultúrnym domom o 10.00 hod. sprievodom masiek a o 18.30 hod. pokračujú fašiangovou veselicou. V hanbe neostane ani Teplička nad Váhom. Fašiangový sprievod obcou 14. februára začína o 8.00 hod. s plánovaným koncom o 17.00 hod. Konať sa však bude iba v priaznivom počasí. Pochod masiek obcou je aj v Kolároviciach naplánovaný na sobotu 14. februára.

Nedeľné fašiangy vo Svederníku

Fašiangový sprievod masiek sa v nedeľu 15.februára uskutoční vo Svederníku od 14 hod., so začiatkom i ukončením v sále kultúrneho domu.

A ak sa už neviete dočkať pravých fašiangových špecialít a začali sa vám už zbiehať slinky na jazyk, máme pre vás recept na dobrotu, ktorú si môžete pripraviť u vás doma.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM