Erika Ďurčová Správy

Žilinská radnica: Vyše 100 stromov v lesoparku napadol lykožrút, ideme ich spíliť

Stromy ničí lykožrút smrekový. Mesto je nútené v niektorých lokalitách zasiahnuť.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská radnica: Vyše 100 stromov v lesoparku napadol lykožrút, ideme ich spíliť
Zdroj: TASR

Od budúceho týždňa sa začne s výrubom približne 115 kusov napadnutých, odumierajúcich a suchých stromov v Lesoparku Chrasť, ktoré opäť ničí lykožrút smrekový, informuje hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Dreviny napadnuté týmto škodcom odhalili pracovníci správy Lesoparku Chrasť počas svojich pravidelných obhliadok v mesiacoch jún a júl.

Stromy sa budú vyrezávať v lokalite pri záhradkárskej osade Zaparové pri Solinkách, pri tenisových kurtoch na ulici Karpatská a v časti „Vyhliadka“, dopĺňa Zigová.

Mesto Žilina ako vlastník lesoparku je povinný hospodáriť tak, aby boli dodržané princípe ochrany lesa, čo znamená aj spracovávať kalamitu za účelom zamedzenia rozširovania škodlivých činiteľov. Chradnúce a uschýnajúce stromy sú navyše náchylné na vyvrátenie alebo zlomenie a sú preto nebezpečné pre návštevníkov lesoparku.

Žiadame týmto návštevníkov o zvýšenú pozornosť a opatrnosť v prípade vykonávania ťažby dreva.

„Súhlas na ťažbu vystavil odborný lesný hospodár mesta, ktorý je oprávnený výrub nariadiť a schváliť. Výrub potrvá do konca septembra. Plochy následne budú vyčistené od drevných zvyškov a vysadí sa primerané množstvo sadeníc, čím sa zabezpečí obnova lesa do budúcnosti“, ukončila hovorkyňa mesta Žilina.

Foto ilustračné.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM