Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

V Žiline si uctili pamiatku padlých: Uplynulo 74 rokov od oslobodenia mesta

V Žiline sa uskutočnili pietne spomienky pri príležitosti oslobodenia nášho mesta. Padlých si zástupcovia mesta uctili v Sade SNP a na Vojenskom cintoríne na Bôriku.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline si uctili pamiatku padlých: Uplynulo 74 rokov od oslobodenia mesta
6
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

V utorok (30. mája 2019) v Žiline konali pietne spomienky pri príležitosti 74. výročia oslobodenia nášho mesta. „Položením vencov sme si padlých hrdinov uctili pri Pamätníku vojakov 1. československého armádneho zboru v Sade SNP a na Vojenskom cintoríne na Bôriku,“ uviedla hovorkyňa Mesta Žilina Barbora Zigová.

Pozrite si fotogalériu

Podľa historika Dušana Halaja začali nemecké motorizované jednodtky ustupovať z priestoru Žiliny smerom na Hričov 29. apríla podvečer. Predtým vojaci Červenej armády oslobodili pri postupe po pravom brehu Váhu obce Nededza, Kotrčiná Lúčka a Teplička nad Váhom, pričom sa priblížili k Budatínu – predmestiu Žiliny. Keď v noci z 29. na 30. apríla prieskumné jednotky osloboditeľov zistili, že nepriateľské hlavné sily ustúpili a v obranných postaveniach Nemci ponechali len slabšie krycie prvky, prešli do útoku prenasledujúc ustupujúceho nepriateľa. Stalo sa tak 30. apríla 1945 o siedmej hodine ráno. Prvosledové jednotky Červenej armády prišli do Žiliny od Budatína.

V posledných aprílových dňoch roku 1945 postupovali k Žiline aj jednotky 1. čs. armádneho zboru. Po prelomení obrany nepriateľa na hrebeňoch Malej Fatry a dobytí Strečna obsadila 3. brigáda obec Mojšová Lúčka. Velenie zboru sústredilo sily na postup v smere Rosiny-Turie-Lietavská Lúčka s cieľom dostať sa do Žiliny od juhu. Tretia brigáda zaujala východiskové postavenie medzi Mojšovou Lúčkou a Trnovým, 4. brigáda v priestore Stráňav a 1. brigáda dosiahla 29. apríla obce Višňové a Turie. Vojaci 3. brigády plk. Jaroslava Selnera prešli 30. apríla 1945 do útoku. Šiesty prápor spolu s prieskumnou rotou zdolal odpor nepriateľa západne od Mojšovej Lúčky, v ranných hodinách prenikol do Žiliny a o 9,30 hod. mesto obsadil.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM