Soňa Vanovčanová Kultúra Správy Samospráva

V Žiline si pripomenuli výročie SNP: Uctili si civilné obete i vojakov

Augustové udalosti spred 73. rokov sa natrvalo zapísali do dejín Slovenska. Pri tejto príležitosti si uctili účastníkov Slovenského národného povstania aj predstavitelia mesta.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline si pripomenuli výročie SNP: Uctili si civilné obete i vojakov
Zdroj: Mesto Žilina

„Slovenské národné povstanie bolo kľúčovým momentom národného významu pre nás všetkých a natrvalo sa zapísalo do slovenských dejín. Je dôležité spomínať na tých, ktorí sa rozhodli vstúpiť do ozbrojeného boja a brániť našu krajinu proti nacistickej okupácii. Máme byť na čo hrdí, a preto si pripomínajme naďalej tieto udalosti, aby sme vzdali hold a úctu všetkým účastníkom povstania,“ povedal vo svojom príhovore primátor Igor Choma.

Spomienky sa konali v piatok 25. augusta pri Pamätníku civilných obetí 2. svetovej vojny v Lesoparku Chrasť a pri Pamätnej doske genmjr. in memoriam Jozefa Dobrovodského v Sade SNP.

„Za prítomnosti primátora, župana Žilinského samosprávneho kraja, podpredsedu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Juraja Drotára, veliteľa 5. pluku špeciálneho určenia plk. Miroslava Gardla, riaditeľa okresného Policajného zboru SR v Žiline plk. Ľudovíta Šebestu, dcéry generála Jozefa Dobrovodského pani Evy Plaskúrovej (rod. Dobrovodská), a širokej verejnosti si uctili účastníkov Slovenského národného povstania aj v Sade SNP pri Pamätnej doske genmjr. in memoriam Jozefa Dobrovodského, ktorý svojim rýchlym rozhodnutím bránil prístupové cesty do Žiliny, čím zdržal postup okupačných vojsk do centra povstania,“ dodal hovorca mesta, Pavol Čorba.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM