Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

V Žiline si pripomenuli výročie SNP: Odhalili aj novú pamätnú tabuľu

V Sade SNP si dnes Žilinčania pripomenuli 74. výročie vypuknutia Slovenského národného povstania. Nová pamätná tabuľa pripomína obete vojny.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline si pripomenuli výročie SNP: Odhalili aj novú pamätnú tabuľu
Zdroj: Mesto Žilina

Pietnym aktom pri pamätnej tabuli veliteľa povstaleckej žilinskej posádky generálmajora in memoriam Jozefa Dobrovodského si v utorok pripomenuli 74. výročie Slovenského národného povstania (SNP) v Sade SNP v Žiline. Zároveň bola odhalená pamätná tabuľa Štefanovi Čičkovi, ktorý bol v septembri 1944 popravený nacistickým vojskom v Sade na Studničkách.

„Pamiatku generálmajora Dobrovodského, ktorý viedol žilinskú jednotku a vojakov pri oslobodzovacích bojoch v Strečnianskej úžine, si na tomto mieste pripomíname každý rok. Považujem to za veľmi dôležité, najmä pre mladšiu generáciu. Sme povinní stále učiť naše deti a vnúčatá o týchto udalostiach. Hovoriť im o nich, aby sa v budúcnosti vedeli vysporiadať s možnými hrozbami a nedopustili, aby sa niečo podobné neopakovalo. Na druhej strane, je to vždy prejavenie úcty ľuďom, ktorí padli pri ochrane svojich rodín, obcí, miest a pri ochrane svojej republiky,“ zdôraznil primátor Žiliny Igor Choma.

Podpredseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Juraj Drotár pripomenul, že žilinská posádka sa pod vedením Dobrovodského 29. augusta 1944 ako prvá na Slovensku postavila na ozbrojený odpor proti nemeckým okupačným vojskám. „Dobrovodskému sa podarilo pozdvihnúť žilinskú posádku. Žilina bola jedným z najväčších centier slovenského štátu a v nej bola vojenská posádka pod velením pronemeckého podplukovníka. Získať ľudí pre povstanie, to bola heroická práca. Dobrovodský pritom nebol veliteľom ani dôstojníkom tohto útvaru. Prichádzal na pokyn Goliana, keď dostal úlohu, aby sa vrátil do žilinskej posádky získavať ľudí pre povstanie. Predtým tu bol ako veliteľ delostreleckého pluku,“ uviedol Drotár.

Doplnil, že Dobrovodský dostal od Goliana úlohu stiahnuť vojská spred Žiliny a nasadiť ich do priestoru Strečnianskej úžiny. „Tak, aby sa o mesto Žilina nebojovalo. A v tomto období došlo v Strečnianskej úžine k ďalšiemu zlomu – prvýkrát ju spoločne bránili povstaleckí vojaci slovenskej armády s partizánmi. V prvých septembrových týždňoch v roku 1944 bojmi v Strečnianskej úžine zdržali postup nemeckých vojsk a zabránili rýchlemu obsadeniu severozápadného Slovenska,“ dodal podpredseda SZPB.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM