Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

V Žiline postavia nové byty: Vieme, ako budú vyzerať! VIZUALIZÁCIA

Medzi žilinskými sídliskami Solinky a Hliny vznikne v najbližších rokoch nové centrum pre bývanie. S výstavbou sa začne už v tomto roku. Ako bude areál vyzerať?

Ilustračný obrázok k článku V Žiline postavia nové byty: Vieme, ako budú vyzerať! VIZUALIZÁCIA
2
Galéria
Zdroj: Istrofinal, a. s.

Medzi žilinskými sídliskami Solinky a Hliny vznikne v najbližších rokoch nové centrum pre bývanie. Súkromný investor zo Žiliny tu plánuje vybudovať 4 bytové domy s viac ako sto bytmi. Pôjde o ojedinelú bytovú výstavbu s centrálnym námestím, okrskovým parkom, službami a obchodmi. Informácie poskytla Michaela Stehlíková zo spoločnosti Istrofinal a. s.

Ako uviedla, v lokalite medzi Hlinami VI a Solinkami, v historických mapách nazývanej Rudiny II, sa začne so stavebnými prácami už v tomto roku. Toto dodnes voľné územie bude využité nielen na občiansku vybavenosť, ako to bolo definované už v územnom pláne mesta z roku 1978, ale aj na bývanie.

Nové „sídlisko“ s vlastným námestím

„So stavebnými prácami by chcel investor začať už na jar tohto roku. Výstavba bude rozdelená do troch etáp, počas ktorých sa postupne vybudujú štyri bytové domy a obchodná galéria,“ uviedla Stehlíková. Upresnila, že ako prvý sa začne stavať 9– podlažný bytový dom s 34 bytmi pri Centrálnej ulici. Následne sa naraz postaví 6 – podlažný a 7– podlažný bytový dom so 49 bytmi. Ako posledný sa bude realizovať 9– podlažný bytový dom s 35 bytovými jednotkami. Každá etapa bude trvať 18 mesiacov. Investor predpokladá, že bytový komplex bude dokončený cez leto 2020.

Parkovanie bude riešené v nadzemných garážach na prvom a druhom nadzemnom podlaží objektov. Obytná časť bude začínať až na treťom nadzemnom podlaží nad parkovacím domom.
Významným prvkom, atypickým pre podobné projekty, bude centrálne námestie s fontánou.

Na strechách záhradky

Súčasťou Rudín II bude aj prízemná obchodná galéria s vlastným parkoviskom. „Obchodná galéria bude tvoriť akési predpolie pred bytovou časťou a námestím. Zastúpenie tu bude mať reťazec s drogériou, elektronikou, potrebami pre domácich miláčikov, so zmiešaným tovarom, oblečením a bytovými doplnkami. Zároveň v prízemí okolo spoločného námestia vzniknú menšie predajné jednotky, ktoré doplnia kompletnú ponuku potrebnej občianskej vybavenosti a prinesú tak do projektu život a kvalitu nového mestského centra,“ rozpráva Matej Kováč zo spoločnosti Istrofinal, a.s.

Projekt je pozoruhodný najmä dôrazom na zelené plochy, svojou rozlohou zaujme aj viac ako jeden hektárový okrskový park. Zaujímavým spôsobom chce investor využiť aj prepojovacie strechy medzi bytovými domami. „Komunitné záhrady sú v zahraničí trend, ktorým sa uberá čoraz viac bytových projektov. Snahou nášho návrhu je čo najlepšie využiť všetky spoločné priestory v projekte tak, aby sa byt nestal iba miestom na prespanie, ale aby jeho obyvatelia skutočne žili a trávili svoj čas zmysluplne a spoločne. K tomuto účelu sa priam ponúkajú spoločné ploché strechy, na ktorých vzniknú malé záhradky, kde si budú môcť obyvatelia bytov dopestovať svoju sezónnu zeleninu či ovocie,“ dodal Matej Kováč.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM