Veronika Kalinová Rôzne

V Žiline je v týchto dňoch záchranárov až-až: Pozrite si, čo je za tým...

V žilinských uliciach je od dnešného dňa viac záchranárov ako obvykle. Tí ale do nášho mesta neprišli zachraňovať obyvateľov. Za ich návštevu vďačíme špecializovanej akcii.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline je v týchto dňoch záchranárov až-až: Pozrite si, čo je za tým...
Foto: Slávka Kellová

Linka tiesňového volania je ústrednou témou 6. ročníka dvojdňového medzinárodného kongresu Rescue fórum 112, na ktorom sa dnes v Žiline zišli zástupcovia jednotlivých zložiek integrovaného záchranného systému (IZS).

Cieľom je zapojiť odborníkov

Podľa Moniky Jurčovej, riaditeľky spoločnosti Euroedu, s. r. o., ktorá organizuje kongres, je ambíciou zapojiť do diskusií o rozvoji služieb pre ľudí v tiesni čo najširšie spektrum odborníkov a osobností.

„Na základe odporúčaní z minulého roka sme ťažisko programovej štruktúry presunuli do diskusných fór In medias res. Identifikovali sme kľúčové témy, ktoré sú problémové a skrývajú v sebe potenciál diskusie. Diskusie reálne zasahujúcich zložiek IZS. Sú tu účastníci zo Záchrannej zdravotnej služby, Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), Dobrovoľnej požiarnej ochrany, Policajného zboru SR a ďalších zložiek,“ povedala Jurčová.

Niekedy riešia problémy na kolene

Prezident HaZZ Alexander Nejedlý zdôraznil, že IZS na Slovensku funguje veľmi dobre. „Mnohokrát však musíme povedať, že funguje vďaka ľuďom, ktorí pracujú v IZS a sami nahrádzajú to, čo nefunguje. Niekedy riešime problémy naozaj doslova a do písmena na kolene. Musím povedať, že máme veľmi dobre vycvičené všetky zložky IZS a robíme všetko pre to, aby sme sa posúvali ďalej. Preto aj tento kongres. Aby sme si povedali, kde ešte máme rezervy. A čo sme oproti minulému roku splnili, zlepšili, kde sme sa posunuli,“ uviedol Nejedlý.

Záchranárske dni

Zároveň s kongresom sa podľa Jurčovej koná 3. ročník Záchranárskych dní pre celú rodinu, ktoré by mali demonštrovať vypätie záchranárov pri zásahoch. „Prácu horolezcov približujú ukážky záchrany v stene a súčinnosť s vrtuľníkovou záchranou, prácu hasičov ukážky Hiro hasenia a návštevníci uvidia v akcii aj príslušníkov Policajného zboru SR. Nechýbajú edukačné ukážky prvej pomoci, kynológovia, policajné zbrane či termovízna kamera. Motoristi si vyskúšajú simulátor nárazu, simulátor prevrátenia vozidla aj promile okuliare. Pre deti je pripravené detské ihrisko a možnosť získať vodičský – cyklistický preukaz, viaceré súťaže i ceny,“ informovala Jurčová.

Súčasťou je aj výstava

Súčasťou kongresu je tradične výstava Expo 112 firiem a partnerov, ktorí ponúkajú pre jednotlivé zložky IZS služby, produkty alebo tovary. „Tento rok sme pripravili pilotný ročník podujatia Kvapka krvi 112 a zabezpečili sme mobilnú transfúznu jednotku. Účastníci kongresu môžu darovať krv a týmto humánnym gestom podporiť myšlienku záchrany ľudského života. Ďalším sprievodným podujatím je výstava fotografií 112 Záchrana – okamih pomoci, kde je v centre pozornosti záchranár. Oslovili sme zložky IZS, aby delegovali fotografie, ktoré zachytávajú okamih pomoci a emotívne prežívanie záchranára presne v momente, keď si situácia vyžaduje jeho plné nasadenie,“ dodala Jurčová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM