Jozef Legéň Správy

V srdci mesta vznikne oáza relaxu: Vyrastie kvetinová lúka aj detské ihrisko

Už čoskoro sa Žilinčania dočkajú obnovy a rozšírenia Sadu na Studničkách. Rozloha parku sa viac ako zdvojnásobí. Vysadia sa nové stromy, pribudne detské ihrisko, oddychové zóny a to priamo v centre mesta. Prečítajte si, na čo všetko sa v novorozšírenom parku môžete tešiť.

Ilustračný obrázok k článku V srdci mesta vznikne oáza relaxu: Vyrastie kvetinová lúka aj detské ihrisko
Zdroj: Dnes24.sk

V najbližších mesiacoch sa park rozšíri o pozemok bývalého vodného zdroja Studničky, ktorý bol roky zanedbaný a nevyužívaný. „Vďaka výhodnej polohe tohto objektu s ohradeným areálom vo svahu pod budovou Mestského úradu v Žiline a blízkosti k existujúcemu parku bude možné rozšírenie Sadu na Studničkách, čím vznikne ucelená plocha zelene s výmerou približne 1 hektár – a to v samom srdci Žiliny,“ informuje hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Bývalý objekt vodného zdroja pitnej vody je v súčasnosti kvôli kontaminácii podzemných vôd nevyužívaný. „Mesto Žilina sa po dohode so spoločnosťou Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a.s. rozhodlo pozemok pripojiť k existujúcemu parku a premeniť ho na verejnú mestskú zeleň,“ uviedol hovorca. Pôvodný park sa tak rozšíri zo 4 200 m2 na približne 10 100 m2.

V rozšírenom parku vzniknú nové chodníky, vybuduje sa nové detské ihrisko, lavičky, odpadkové koše, stojany na bicykle, šachové stolíky a informačné tabule. Celkovo bude vysadených 73 stromov a 750 kríkov. Pribudnú kvetinové záhony a pobytové trávniky. Popri hlavnom chodníku, v miestach zrušenej cesty budú doplnené lipy a kvetinová lúka vnesie do parku atmosféru krajiny.

„Jednou z priorít súčasného vedenia mesta je udržiavanie existujúcej verejnej mestskej zelene, a podľa možností aj jej rozširovanie. Vďaka tomuto projektu bude obyvateľom a návštevníkom mesta poskytnutý väčší priestor na relax v príjemnom a zdravom prostredí zelene priamo v centre mesta,“ uviedol primátor mesta Žilina Igor Choma.

Park na Studničkách sa dočká rozšírenia
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM