Slávka Kellová Rôzne

V ovzduší prevládajú vysoké koncentrácie spór plesní

Vplyvom zrážkovej činnosti a výrazného ochladenia klesajú na Slovensku aj naďalej denné koncentrácie peľu v ovzduší.

Druhové zloženie peľového spektra vo vzduchu sa podľa analýz výsledkov monitorovacích staníc Peľovej informačnej služby (PIS) v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Trnave a v Žiline na celom území Slovenska už niekoľko týždňov nemení . Dokonca peľ silných alergénov ambrózie, paliny, tráv z čeľade lipnicovitých sa vyskytoval v ovzduší len vo veľmi nízkych koncentráciách.

„Peľ pŕhľavy , rastlín z čeľade mrkvovitých, skorocelu, mrlíkov a chmeľu sme tiež zachytávali už len ojedinele a vo veľmi nízkych koncentráciách. Denné koncentrácie spór húb – plesní, síce mierne klesli, ale naďalej dosahovali vysoké hladiny, pričom najpočetnejšie boli zastúpené rody Cladospórium, Epicoccum a Alternária,” uviedla k aktuálnej peľovej situácii Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom PIS na Slovensku.

Dodala, že v nadchádzajúcom období očakávajú odborníci už len veľmi nízke koncentrácie peľu v ovzduší, budú však ešte stále sprevádzané pomerne vysokými koncentráciami spór húb ( plesní). Denné koncentrácie peľu významných alergénov ambrózie, paliny a tráv z čeľade lipnicovitých sa budú vyskytovať v ovzduší až do mrazov, ale už len v nízkych hladinách. Veľmi nízke budú aj koncentrácie peľu pŕhľavy a ostatných alergénov.

ilustračné foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM