Soňa Vanovčanová Kultúra

Užite si posledné letné dni v Žiline: Po práci môžete svoj čas stráviť aj takto...

Leto je na sklonku a aj podujatí pod holým nebom ubúda. Užívať si ich však môžete ešte takmer tri týždne. Ku tomu už pribudli aj podujatia pod strechou.

Ilustračný obrázok k článku Užite si posledné letné dni v Žiline: Po práci môžete svoj čas stráviť aj takto...
Zdroj: TASR

Workshop s DAMU:

Dialogické jednanie s vnútorným partnerom

Utorok, 18. septembra, o 17:00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Dialogické jednanie je hlavnou psychosomatickou disciplínou Katedry autorskej tvorby a pedagogiky DAMU (Praha), ktorú vymyslel prof. Ivan Vyskočil. Chodí na ňu každý semester stovka záujemcov nielen z DAMU, ale aj z iných vysokých škôl či ľudí z ulice. Základná doba štúdia tejto disciplíny trvá 2–3 roky.

Aké to je stáť na scéne (alebo v živote), nemať v ruke nič a ponechať všetko spontánnemu, a predsa kultivovanému dianiu? Nejde o bohapustú improvizáciu, kedy človek chŕli nápad za nápadom, ale o základnú orientáciu a koncentrované jednanie v tejto dynamickej situácii, kedy ste pred ostatnými sám za seba a so sebou. Dialogické jednanie študuje princípy hry, hráčstva a herectva ako v umeleckom, tak neumeleckom kontexte: Ako byť v prítomnosti? Ako nehrať? Ako byť autentický? Ako si všímať impulzy a ako s nimi narábať? Ako (sa) počúvať a odpovedať (si)? Ako cibriť telo a inteligenciu, empatiu, súhru…

Workshop je určený pre divadelníkov, pre kohokoľvek, kto pracuje na verejnosti (s verejnosťou) alebo pre tých, ktorí majú záujem o akčné sebapoznanie či kondíciu k dialógu.

Dielňu bude viesť Mgr. et MgA. Michaela Raisová, Mgr. Václav Zimmermann a BcA. Bára Purmová, učitelia a študenti DAMU.

Projekt 100: Posledný autoportrét

Utorok 18. septembra, o 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Známy slovenský dokumentarista po dlhých rokoch tvorivej (ne)absencie dokončil nový film. Na prvý pohľad, ako inak, dokument. Čo však nie je celkom pravda. Marek Kuboš sa v tomto umeleckom hybride pokúsil o netradičnú sebareflexiu – ako umelca, syna, ale tiež obyčajného človeka.

Prostredníctvom svojich dokončených, ale aj nezrealizovaných diel predstavuje ojedinelú úprimnú spoveď̌ o tom, prečo veľmi vážne rozmýšľa nad ukončením na poli autorského dokumentu. Spolu s mnohými, dnes už etablovanými slovenskými filmármi, ale aj ľuďmi z jeho skorších filmov, sa snaží nájsť̌ na svoje neľahké otázky nie jednoduché odpovede…

Posledný autoportrét – Marek Kuboš / SR / 2018 / 72 min

Deň čistého ovzdušia

Streda, 19. september, 8.00 – 18.00 hod. / Námestie A. Hlinku

Táto akcia sa koná v rámci celoeurópskej kampane Európsky týždeň mobility, ktorou sa každoročne podporujú aktivity zamerané na udržateľnú mestskú mobilitu. Mesto Žilina v spolupráci so Stavebnou fakultou ŽU, pri tejto príležitosti organizuje akciu, ktorou chce verejnosti pripomenúť dôsledky zvýšeného počtu áut v meste a prezentovať moderné spôsoby na znižovanie emisného zaťaženia v meste vrátane podpory alternatívnych, predovšetkým, nemotorových druhov dopravy.

Triedny nepriateľ

Streda, 19. septembra, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Úspešný film slovinských autorov Nejca Gazvodu, Roka Bičeka a Janeza Lapajne Triedny nepriateľ sa stal predlohou pre rovnomennú divadelnú adaptáciu z pera Michaely Zakuťanskej. Triedny nepriateľ je citlivá dráma o problematickom období dospievania, o dôležitosti výchovy, ktorá nás dokáže pripraviť na život aj s ťažkými situáciami, ktoré prináša. O zradnosti a nebezpečenstve jednoduchých riešení a súdov, ktoré sme často náchylní prijímať – a možno najviac práve v mladom veku.

Účinkujú: B. Zachar, I. Kubáčková, A. Nováková, M. Koleják, J.Oľhová, j. Dobrík, T. Peršić, I. Pagáčová, B. Bačo, M.Tomasy, A. Arce AH Réžia: Júlia Rázusová

Koncert:

Slávnosť vo Versailles

Streda, 19. septembra, o 19.00 hod., Rosenfeldov palác

Vystúpi Jan Kvapil (zobcové flauty) a Jan Čižmář (lutny). Zaznejú suity dvorných skladateľov a hudobníkov Kráľa Slnko Ludvíka XIV., J. M. Hottererra, R. de Viséeeho, F. Couperina a iných.

Žilinský deň zdravia

Štvrtok, 20. september, Námestie A. Hlinku

Tento rok sa uskutoční v poradí už 15. ročník podujatia zameraného na zdravie človeka s názvom Žilinský deň zdravia, na ktorý Vás srdečne pozývame. Počas dňa organizátori osvetovou činnosťou upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života. Súčasťou podujatia sú bezplatné zdravotné vyšetrenia, napríklad meranie krvného tlaku, cholesterolu, meranie očného tlaku či hladiny cukru v krvi. Sprievodným programom sú ukážky rôznych druhov cvičení, hodina jogy v Sade SNP či Primátorská kvapka krvi v NTS Žilina.

Žilinská plavecká štafeta

Štvrtok, 6.00 – 20.00 hod. / Mestská plaváreň Žilina

Urobiť niečo pre svoje zdravie a navyše získať i malý darček, budú môcť účastníci jubilejného 10.ročníka Žilinskej plaveckej štafety, ktorá sa tiež uskutoční vo štvrtok 20. septembra v čase od 6.00 do 20.00 hod. na Mestskej plavárni v Žiline. Pomôžte nám obhájiť prvenstvo medzi slovenskými mestami a získajte suvenír od mesta Žilina! Vstup je voľný a pre každého plavca je pripravená aj jedna voľná vstupenka na plaváreň.

Ilúzie

Štvrtok, 20. septembra, 19.00 hod., Štúdio Mestského divadla v Žiline

Ivan Vyrypajev patrí medzi neprehliadnuteľných súčasných dramatikov na ruskej aj európskej scéne. Každou svojou hrou hľadá Ivan Vyrypajev nový spôsob komunikácie medzi javiskom a hľadiskom, nový vzťah herca a diváka. To obzvlášť platí pre hru Ilúzie, ktorú autor označil ako komédiu. Spolu s hercami prechádzame príbehmi dvoch manželských párov, ktorí sa pred smrťou vyznávajú zo vzájomných citov a rekapitulujú svoj končiaci sa život. Realita sa prelína s ilúziami. Má vôbec zmysel znovu interpretovať svoj život? Je láska silnejšia než smrť? Existuje niečo nemenné v tomto studenom vesmíre? Predsa len musí byť niečo stále, pretože odkiaľ by sa potom vzala nestálosť?

Csaba Molnár a kol.: Potmehúd

Štvrtok, 20. septembra, o 19:00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Autorský projekt pätice slovenských tanečníkov žijúcich v Prahe v choreografii slovenského Maďara Csabu Molnára. Európania hľadajúci svoje folklórne korene so šibalským úsmevom na perách.

Folklórny tanec je dnes často synonymom tradície a kultúrneho dedičstva. V inscenácii Potmehúd sa tanečníci snažia znovuobjaviť a rehabilitovať tento prapôvodný umelecký prejav, zbaviť ho muzeálnych nánosov a nanovo prežiť číru silu nespútanej ľudovej tvorby a prirodzenej, neumeleckej performatívnosti. Vytvárajú vlastný originálny folklór inšpirovaný vitálnou a pulzujúcou energiou ľudového tanca. Každý z tanečníkov vnáša do inscenácie svoju vlastnú skúsenosť a osobnosť a jednotlivé výstupy preto balansujú medzi humorom a drámou, emotívnosťou a cynizmom. Potmehúd je skutočné divadlo, ale nie vďaka technickej precíznosti, ale preto, že pozýva divákov k zdieľaniu tu a teraz.

Mozart – Martinů – Brahms

Štvrtok, 20. septembra,19­.00 hod., Dom umenia Fatra

  • Theodore Kuchar, dirigent, USA
  • Josef Špaček, husle, koncertný majster Českej filharmónie
  • Ladislav Fančovič, klavír

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart

  • Symfónia č. 25 g mol KV 183

Bohuslav Martinů

  • Sinfonietta La Jolla

Johannes Brahms

  • Koncert pre husle a orchester D dur op. 77

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM