Jozef Legéň Správy

Žilina bude zase o niečo krajšia: Tri dominanty mesta dostávajú nový šat

Aktuálne sa v Žiline rekonštruujú niektoré z dominánt mesta. S momentálnym stavom rekonštrukcie Jazykovej školy v Žiline, Bábkového divadla Žilina a Budatínskeho hradu, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK sa počas včerajšieho kontrolného dňa zoznámil predseda ŽSK Juraj Blanár.

Ilustračný obrázok k článku Žilina bude zase o niečo krajšia: Tri dominanty mesta dostávajú nový šat
Zdroj: TASR

Jazyková škola

Na päťdesiatročnej jazykovej škole zanechal podľa neho zub času veľké stopy. „Preto sa ŽSK rozhodol zainvestovať do projektu rekonštrukcie 450 000 eur. Jazyková škola dostane kompletne nové opláštenie a zateplia ju výmenou okien. Rovnako budú zateplené strechy a urobené množstvo detailov, súvisiacich s funkčnosťou celej budovy. Práce sú v súlade s harmonogramom, dokonca budú kratšie. Mali by sa ukončiť na konci októbra, pokiaľ bude počasie žičlivé. Ale práce sú uspokojivé a celý objem 450 000 prein­vestujeme ešte v tomto roku,“ skonštatoval predseda ŽSK.

Bábkové divadlo

Rekonštrukciu Bábkového divadla Žilina – najstaršieho profesionálneho bábkového divadla na Slovensku zdržalo vyše ročné verejné obstarávanie. „Dlho nám trvalo aj vysporiadanie majetkových vzťahov, no nakoniec sa nám to podarilo a so Židovskou náboženskou obcou sme uzatvorili dlhodobý prenájom na 50 rokov za symbolické euro. A mohli sme požiadať o fondy Európskej únie (EÚ) v rámci cezhraničnej spolupráce Slovensko-Poľská republika. Som veľmi rád, že sa to podarilo. Zmluvu s dodávateľom sme podpísali počas augusta. Stavenisko sa odovzdávalo ku koncu augusta a dnes som mohol vidieť, že všetky práce sú v pokročilom štádiu. Po dokončení projektu v hodnote 780 000 eur budeme mať po Martine ďalšie divadlo, ktoré sme úspešne zrekonštruovali do nového šatu,“ uviedol Blanár.

Budatínsky zámok

Podotkol, že ŽSK má už niekoľko rokov projekčne pripravený projekt rekonštrukcie Budatínskeho hradu. „Celková investícia na kompletnú rekonštrukciu celého hradu sa odhaduje na 11 až 12 miliónov eur. Avšak vo výzve, ktorú vypísalo ministerstvo v rámci regionálneho operačného programu, kde sme sprostredkova­teľským orgánom, bola maximálna suma okolo 2,1 milióna eur. Tú sme našťastie získali. Rekonštrukcia Budatínskeho hradu beží od novembra 2012 a sú rozpracované veľmi dobre. Je to náročná práca, pretože je tu množstvo pamiatkarských reštaurátorských prác, ktoré si vyžadujú precízne spracovanie. A využívajú sa tu tradičné technológie,“ povedal predseda ŽSK.

Pri rekonštrukcii dokonca objavili po obnažení pôvodného muriva fresky, ktoré chcú konzervovať. „Namiesto pôvodne naplánovaných 18 mesiacov by mohla byť rekonštrukcia Budatínskeho hradu skrátená o 5 – 6 mesiacov. Dôležité je, aby to bolo v kvalite, ktorú požadujeme. Lebo je to stavba ostro sledovaná pamiatkovým úradom, keďže je to národná kultúrna pamiatka,“ uzatvoril Blanár.

Predseda ŽSK J. Blanár skontroloval rekonštrukcie troch inštitúcií
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM