Marcel Mojžiš Rôzne

Tretí deň štrajku v kraji: Zatvorených je 259 škôl, štrajkuje 7 500 zamestnancov

Štrajk zamestnancov školstva pokračuje v Žilinskom kraji už tretí deň. Učitelia sú zatiaľ odhodlaní sa nevzdať. V stredu by tak malo zostať zatvorených 259 škôl a štrajkovať takmer 7 500 zamestnancov.

V utorok sa do dvoch škôl žiaci síce vrátili, no iné dve školy sa k štrajku pridali. Podľa krajskej koordinátorky školských odborárov Nory Zapletajovej jedna škola na Kysuciach a jedna v Turci sa zapojili do štrajku až o deň neskôr, pretože sa báli nátlaku starostov. „Keď však videli, koľko škôl a učiteľov na celom Slovensku štrajkuje a akú podporu máme, rozhodli sa pridať,“ dodala Zapletajová.

Okrem približne dvoch tretín škôl, ktoré sú zatvorené, sa podľa odborárov riadne neučí ani na ďalších desiatkach škôl, pretože aj tam časť zamestnancov štrajkuje a riaditelia škôl museli pre žiakov vymyslieť náhradný program ako napríklad didaktické hry alebo športové dni.

Centrá voľného času, ktoré v mnohých mestách rodičom ponúkali, že sa im počas štrajku postarajú o deti, boli podľa školských odborárov takmer prázdne. V žilinskom centre Žirafa sa v pondelok starali o 27 a v utorok už len o 17 žiakov, no pripravení boli na stovky detí.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM