Erika Ďurčová Kultúra

TOP porcia zábavy v Bytči: Program festivalu Hviezdne noci

Malé mestečko sa zmení na veľký festival bez plotov. Zmieša sa tu hudba, film, divadlo a výtvarné umenie.

Ilustračný obrázok k článku TOP porcia zábavy v Bytči: Program festivalu Hviezdne noci
Zdroj: TASR

Už po piaty krát premenia nadšenci malé mesto Bytča na kultúrny uzol, na ktorý uprie pohľad celé Slovensko. Hviezdne noci sú mestský multižánrový festival. Jeho zámerom je na štyri dni oživiť verejný priestor mestečka Bytča koncertmi, filmovými premietaniami, divadlom, ďalšími sprievodnými aktivitami a vdýchnuť mu na okamih kúzelnú festivalovú atmosféru.

Sumár tých najzaujímavejších podujatí, ktoré by vám od 15. do 18. augusta určite nemali ujsť!

Čo uvidíte:

Retrospektíva filmov Miloša Formana

Filmový sekcia bude obsahovať všetkých päť filmov tohto najslávnejšieho československého režiséra, ktoré nakrútil pred emigráciou v roku 1968. Diváci tak na veľkom plátne majú možnosť vidieť jeho prelomové úspechy Černý Petr, či reštaurované Lásky jedné plavovlásky.

Žatva slovenskej nezávislej hudobnej scény

Na troch pódiach počas štyroch dní odohrajú koncerty 3 desiatky kapiel. Nebudú chýbať známe mená ako Katarzia, Noisecut, Bad Karma Boy, začínajúce talenty ako víťazi RHA Don’t Trust Butterflies, raper Fobia Kid, zoskupenie Ankramu, indie-folková hviezda Blanch, indie-rockeri Dave Brannigan či synthpopová novinka Gladia Moony.

Osobnosťami nabité diskusné fórum

Bohatý program bude aj na vedľajšom pódiu v rámci diskusného fóra Diogénov sud, kde sa predstavia také literárne persóny ako Dano Majling, Vladimír Balla, Arpád Szoltés a ďalší. Pozvanie diskutovať na témy vizuálneho smogu, identity mesta a hoaxov a konšpirácií prijali Jakub Goda, Samo Marec a Peter Pypo Dlhopolček.

Poľské komédie a ponor do dejín filmu

Celkovo sa na Hviezdnych nociach odpremieta až 33 celovečerných a 17 krátkometrážnych filmov. Filmová sekcia, zameraná na poľské komédie z obdobia socializmu predstaví menej známe tituly ako Kingsajz či Niet ruže bez ohňa. V rámci programu Filmovej archeológie bude premietnutá kompilácia filmov bratov Lumiérovcov Lumiére! a Bratia Skladanowski od známeho režiséra Wima Wendersa.

Metalovo-punková noc

Sobota bude patriť fanúšikom aktuálnej aj staršej tvrdej slovenskej hudbe. Headlinerom na Kulturák stagi bude legenda Davová psychóza, rovnaká nálož bude koncert bratislavskej thrash-metalovej skupiny Catastrofy. Doplnia ich domáci punkáči Bokom Okolky a deathmetalová mladá formácia Sorgoth.

Workshopy a Pomalá zóna

Neoddeliteľnou súčasťou festivalu sú tvorivé dielne, určené nielen pre deti. Vrchovatú porciu workshopov pre deti v šapitó tento rok obohatia aj tie pre dospelých v “Pomalej zóne” pri hlavnom stagi. Tam sa budú nachádzať aj stánky dizajnových predajcov, knihkupectvo, truck s vinylmi, detský kútik, prebaľovací pult a gastrozóna s tým najchutnejším streetfood-om.

Výtvarný program a videomapping

Návštevníkov neminú ani výstavy výtvarného umenia, nainštalované v priestoroch po celom meste a samozrejme obľúbený videomapping. Tento rok sa nám počas piatkovej noci podarí namapovať budovu starej lekárne na rohu námestia.

Nové filmové sekcie a premietanie z 35mm kotúčov

Očakávaným hitom bude nová filmová sekcia Masterclass, kde odpremietame kultové debutové filmy ako Za hrsť dolárov Sergia Leoneho, M od Fritza Langa a Nôž vo vode Romana Polanského. V ďalšej novej sekcii Film a spiritualita dostanú priestor legendy ako Bergman, Tarkovský či Paradžanov, ale aj menej známe snímky ako Utíš vodu. Časť z filmov si diváci vychutnajú z raritných 35mm filmových kotúčoch.

Unikátne priestory

Festival opäť na štyri dni oživí filmami a hudbou historické kulisy mesta. Premietať sa bude v renesančnom Sobášnom paláci a v obľúbenom Letnom kine na zámku. Hlavný hudobný stage sa opäť rozloží pod storočnými lipami na námestí, detské šapitó bude v parku pri zmrzline, diskusné fórum prebehne v kaviarni Vitalkafé a srdcom festivalu bude miestny kulturák s jeho divadelnou a filmovou sálou. Unikátne bude aj tohtoročné predstavenie divadla Nude priamo v jednom z bytov na sídlisku v Bytči.

Neopakovateľná festivalová atmosféra

Pouličné divadlo, literárne čítačky, premietania pod hviezdami, koncerty na otvorenom pódiu, výstavy umeleckých diel po celom meste, slobodné vylihovanie v chill-outovej zóne priamo na námestí, stretnutie domáceho a cezpoľného publika, spanie v stane v parku priamo v meste. Hviezdne noci sú viac ako festival, je to kultúrny mentálny priestor, ktorý sa na štyri dni ako fatamorgána zjaví v mestečku Bytča a vy by ste ho mali stihnúť zazrieť!

Foto ilustračné.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Žiliny a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM