Soňa Vanovčanová Kultúra

TOP 15 májových akcií v našom meste: Žilinčania, toto nechcete zmeškať!

Máj je pred nami a s novým mesiacom aj bohatá ponuka kultúrnych či zábavných podujatí v našom meste. Žilinčania, tieto super akcie si nenechajte ujsť!

Ilustračný obrázok k článku TOP 15 májových akcií v našom meste: Žilinčania, toto nechcete zmeškať!
Zdroj: TASR

Kino:

Odnikiaľ

Utorok, 1. mája, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Katjin život sa otrasie v základoch, keď pri bombovom útoku príde o syna a manžela. Rodina a priatelia sa jej snažia byť v ťažkých chvíľach oporou, Katja však nemôže žiť ďalej s vedomím, že vrahovia jej rodiny chodia beztrestne po slobode. V hlavnej úlohe thrilleru Fatiha Akina o pomste a spravodlivosti exceluje Diane Kruger.

Fatih Akin sa narodil v Hamburgu, v rodine tureckých prisťahovalcov a téme integrácie sa venuje od svojích prvých filmov. Zo západu si vzal cit pre napätie, psychológiu postáv, dôslednosť pri kauzalite deja miešanú s experimentálnou naráciou a z východu zas silné emócie, radikálne činy, nevyrovnanosť, ale aj mačovstvo. Toto všetko však vo svojom poslednom filme stavia naruby – „východné“ princípy jednania postáv prisudzuje Európanom a formu delí do troch úplne rozdielnych aktov, kedy každá má svoj vlastný žáner.

Odnikiaľ (Aus dem Nichts) – Fatih Akin / D, FR / 2017 / 106 min / české titulky

Muzikál:

Atlantída

Streda, 2. mája, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Nový slovenský muzikál s pesničkami Mira Žbirku.

Príďte si pozrieť najnovší slovenský muzikál, plný skvelých hereckých, speváckych a tanečných výkonov. Strhujúci dej, množstvo energie, známe piesne, to všetko Vás čaká v muzikáli Atlantída.

Koncert:

Organové soirée

Štvrtok, 3. mája, 19.00 hod., Dom umenia Fatra

  • Marta Gáborová, organ
  • Dominik Holáš, organ
  • Vladimír Roubal, organ a organová improvizácia

Program:

Léon Boellmann

  • Suite Gothique op. 25 – Introdukcia, Menuet, Tokáta

Louis Vierne

  • Carillon de Westminster

Johann Sebastian Bach

  • Toccata, adagio a fúga C dur BWV 564

Charles-Maria Widor

  • Toccata F dur zo Symfónie č. 5 f mol

Improvizácie Vladimíra Roubala na veľkonočnú sekvenciu Victimae paschalis laude, na tému B-A-C-H, na chorál Ein feste Burg ist unser Gott a na témy z publika.

Oslavy Dňa hasičov:

Deň sv. Floriána

Sobota, 5. mája, 12.00 hod., Námestie Andreja Hlinku

Budú pripravené súťaže, program pre deti, ale aj ukážky kynológov či hasičskej techniky. Organizuje mesto Žilina.

Program:

  • Oslavy sv. Floriána – začiatok 12:00 hod.
  • 23. ročník hasičskej súťaže v požiarnom útoku o sochu sv. Floriána
  • Zážitkové aktivity so psíkmi + ukážky canisterapie – Zmysel života n.o.
  • Záchranárske psy K-9
  • Ukážky oddelenia služobnej kynológie PZ
  • Prezentácia hasičskej techniky
  • Prezentácia protipovodňovej techniky
  • Pestrý hasičský program pre deti

Stand up show:

Silné reči

Sobota, 5. mája, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Vystupujúci: Jakub Lužina, Stano Staško, Gabo Žifčák, Simona

Stand up show:

Partička

Pondelok, 7. mája, 19.00 hod., Holiday Inn Žilina

Skvelá PARTIČKA v Holiday Inn Žilina! Populárne hudobno-zábavné improvizačné posedenie, do ktorého sú zatiahnutí aj diváci je späť!

Môžte sa tešiť na jedinečnú show v zložení Dano Dangl, Marián Čekovský, Roman Pomajbo, Lukáš Latinák a Števo Martinovič.

Koncert:

skupina Katapult

Štvrtok, 10. apríla, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Katapult – Turné 2018 ,,ŠŤASTNÉ NAROZENINY!‘‘

Výnimočným celoročným turné oslávi česká bigbeatová legenda KATAPULT 40 rokov svojej existencie. Skupina plánuje navštíviť všetky miesta, kde kedy koncertovala. Na Slovensku sú pripravené štyri májové koncerty, ktoré odohrá trojica tesne pred 70kou frontmana Olda Říhu. Fanúšikovia si počas dvojhodinového koncertu určite prídu na svoje, pretože v playliste na nich čakajú takmer všetky veľké hity.

Divadelné predstavenie:

Bankári

Nedeľa, 13. mája, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

George van Houts vytvoril údernú, nekompromisnú, horko-vtipnú a hlavne vysoko aktuálnu hru, ktorá je zároveň stand-up komédiou. Diváci sa ocitajú na horskej dráhe informácií, skečov a monológov o svete peňazí a jeho riadenia. Pätica mužov bombarduje divákov obrovským množstvom faktov o bankovom sektore a našom bankovom systéme. Neustále sa sťažujeme na peniaze, ale možno to súvisí s tým, že sme absolútni finanční ignoranti. A možno práve to tento svet využíva…

Hra láme v Holandsku rekordy – jej turné bolo po celej krajine beznádejne vypredané. Po skončení hosťovaní sa inscenácia presunula do najväčšieho amsterdamského divadla Royal Theatre Carré, kde sa jej ako prvej pôvodnej hre v divadelnej histórii tejto krajiny darilo vypredávať dvetisíc miestnu sálu celých päť týždňov.

Vhodné pre divákov starších ako 18 rokov.

Predvedie hosť: Divadlo Aréna z Bratislavy

Koncert:

Jozef Hollý & Band Tour 2018

Utorok, 15. mája, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Jozef Hollý je umelec, ktorý hre na klavír dáva úplne iný rozmer.

Svojim virtuóznym a výnimočným spôsobom spája rôzne hudobné žánre a vytvára tak jedinečné symfónie emócií, ktorými zaplavuje srdcia širokého spektra svojich fanúšikov.

Koncert:

Hana Zagorová

Streda, 16. mája, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Hana Zagorová – Galakoncert

Jedna z najväčších hviezd česko-slovenskej hudobnej scény, navštívi v máji Slovensko a poteší svojich priaznivcov galakoncertom, v ktorom odznejú jej najväčšie hity !!!

Divadelné predstavenie:

Šialené nožničky

Pondelok, 21. mája, 19.00 hod., Veľká scéna domu odborov

Šialené nožničky je komédia plná zábavy, napätia, bláznivých situácií, neočakávaných rozuzlení a pointy. Jedinečný humor vychádza zo situačnej prepracovanosti a konverzačnej, hereckej improvizácie, ktorú spoluvytvárajú samotní diváci.

Kadernícky salón „Šialené nožničky", ktorý vedie majster hrebeňov a nožničiek Tony Kulma, má exkluzívnu klientelu a teší sa veľkej obľube u zákazníkov. Vysoko profesionálne renomé je však náhle ohrozené. V byte nad salónom sa nečakane udeje vražda. Všetci sú podozriví, zamestnanci aj klienti. Kto je však ten pravý?! Vyšetrovania sa chopí polícia a… Publikum.

Hrajú: Peter Kočiš / Marcel Ochránek, Karin Olasová / Katarína Ivanková, Dušan Szabó, Marek Majeský / Přemysl Boublík , Jana Valocká / Lucia Vráblicová, Juraj Hrčka / Erik Peťovský

Prednáška:

História Žiliny vo svetle archeologických výskumov

Utorok, 22.mája, 17:00 hod., Rosenfeldov palác

Ďalšie pokračovanie série prednášok o histórii Žiliny a jej okolia. Pozvanie prijal a prednášať bude Jozef Moravčík.

Jozef Moravčík je jednou z uznávaných osobností v slovenskej archeologickej komunite. Dlhé roky sa podieľal na činnosti Slovenskej archeologickej spoločnosti. Svoju prácu vo veľkej miere zasvätil práve Žiline.

Zábavná show:

Zdeněk Izer na plný coole

Sobota, 26. mája, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Máte radi dobrú zábavu? Máme pre Vás pripravený úplne nový program Zdenka Izera /cz/ s názvom " NA PLNÝ COOLE ". Tento jedinečný umelec Vás počas dvoh hodín prevedie smiechom do prasknutia. Premierový program štartujeme na jar 2018 v Trenčíne a pokračujeme po Slovensku. Show plná scenok imitovaní a v neposlednom rade výbornych vtipov, ktoré svojím podaním vie dať len on…Tešíme sa na Vás.....

Československý muzikál:

Kubo

Nedeľa, 27. mája, 19.00 hod., Veľká scéna domu odborov

KUBO je nepochybne jednou z filmových a divadelných klasík, ktorú pozná snáď každý správny Slovák. Je plný čarovných momentov, ktoré postupom času zľudoveli a prenášajú sa z generácie na generáciu. Nové Česko-Slovenské muzikálové spracovanie divadelnej hry Jozefa Hollého je oslavou slovenského folklóru a slovenských tradícií , a vzdanie holdu velikánovi slovenskej filmovej a divadelnej scény – Jozefovi Krónerovi. Toto živé, energické a zábavné predstavenie vtiahne divákov do deja, ktorý dôverne poznajú a obohatí ho o prvky moderného hudobno-tanečného divadla. Muzikál Kubo je verný pôvodnému divadelnému spracovaniu, ale súčasne preberá to najlepšie z legendárneho filmu. Pod taktovkou Alberta Vlka je celé predstavenie okorenené originálnymi songami Simy Martausovej, aranžmánmi Petra Uličného a energickou choreografiou Martina Urbana…

Účinkujú : Karol Čálik, Juraj Bača, Adelka Mojžišová, Silvia Holečková, Lucia Vráblicová, Marta Potančoková, Peter Brajerčík , Judita Hansman, Janko Jackuliak, Katka Ivanková, Zdeněk Klusák, Róbert Urban, Mária Breiner, Tomáš Palonder, Svetlana Sarvašová

Profesionálni tanečníci: Anička a Martin Dudášovci sólisti Lúčnice

Kultúrne podujatie:

Staromestské slávnosti

Štvrtok – Sobota, 31. máj – 2. jún, Hlinkovo námestie

24. ročník Staromestských slávností spojený s kultúrnym programom, stánkovým predajom a predajom občerstvenia. Aj tento rok prinesú do ulíc mesta množstvo zábavy, hudby, remesiel i viaceré sprievodné podujatia. Na pódiách predstaví množstvo umelcov i rôzne hudobné žánre.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM