Soňa Vanovčanová Kultúra

To najlepšie z marcových podujatí v Žiline: TOP 10, ktorú si nenechajte ujsť

Prvý jarný mesiac prichádza s bohatou nádielkou. A to nielen divadelnou, ale aj tou koncertnou. Okrem Adama Ďuricu do Žiliny zavíta skupina Para, zabaví vás Čechomor s Arzénom a vypočujete si aj príjemný džezík.

Ilustračný obrázok k článku To najlepšie z marcových podujatí v Žiline: TOP 10, ktorú si nenechajte ujsť
Zdroj: TASR

Koncert

Sobota, 9. marca, o 19.00 hod., Estrádna hala, Dom odborov

Čechomor + Arzén tour 2019

Koncert pri príležitosti tridsiateho výročia na hudobnej scéne skupiny Čechomor a 35ťky žilinského Arzénu.

Divadelné predstavenie

Pondelok, 11. marca, 19.00 hod., Veľká scéna, dom odborov

Na koho to slovo padne
Jedna z najúspešnejších slovenských divadelných hier postavená na pätici oduševnených výkonov prichádza na naše pódium! Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Marián Miezga, Róbert Jakab a Vladimír Kobielsky sa predstavia v grotesknom príbehu piatich indivíduí uzavretých v jednej miestnosti v spoločnosti jedného revolvera. Kto ho má, ten má moc. Avšak každý má o nej svoju vlastnú predstavu.

Inscenácia Na koho to slovo padne pôvodne vznikla ako ročníková práca na Vysokej škole múzických umení pred dvadsiatimi rokmi. Naštudovali ju piati mladí herci Latinák, Kemka, Miezga, Jakab a Kobielsky v réžii Petra Mankoveckého. Dramaturgiu vytvoril Peter Pavlac, autorom pôvodnej hry je maďarský spisovateľ, dramaturg a dramatik Gábor Görgey.

Divadelné predstavenie

Utorok, 12. marca, o 19.00 hod., Rosenfeldov palác

Ľupčianske netradičné divadlo – Obvoďák (Monodráma z lekárskeho prostredia)
Obvodný lekár prichádza na obhliadku mŕtveho muža, ktorým je zhodou okolností jeho bývalý spolužiak a kolega – kardiológ. Počas rutinných úkonov rekapituluje nielen život zosnulého, ale aj svoj. Prostredníctvom spletenca súkromných i pracovných osudov dvoch charakterovo rozdielnych mužov sa dozvedáme o bizarnostiach lekárskej praxe. Celý život ho sprevádzali úspechy kardiológa – profesionálne na operačnej sále a osobné – vzťahy so ženami. Vďaka profesnej hierarchii v slovenskom zdravotníctve sa sok Boris javí ako ten hodnotnejší a obdivovanejší. Ale nevyhnutnosť každodennej mravenčej , na prvý pohľad nie tak dôležitej práce sa ukáže, keď bez jej vykonania nemôže byť človek ani pochovaný.

  • Autor, scenár, réžia: Jaroslav a Jakub Janíček
  • Hrajú: Jaroslav Janíček / Jakub Janíček /Jozef Mišák / Miro Plachý
  • Hudba: Druppi Serreno e, Raggio Di Luna (Moon Ray) Comanchero
  • Scéna, kostýmy: Lunetrdlo
  • Svetlo, zvuk: Barbora Janíčková

Ľupčianske netradičné divadlo pôsobí na ochotníckej scéne už 20 rokov. Inscenuje výlučne vlastné texty, prevažne humorného charakteru, ktoré prezentuje na početných súťažiach, prehliadkach i festivaloch, aj len tak po blízkom i vzdialenejšom o­kolí.

Divadelné predstavenie

Streda, 13. marca, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

[NA GUT] ZAČÍNAME!
Do bližšie nešpecifikovaného priestoru, tajomného a záhadného, ktorým môže byť rovnako opustená vlaková stanica aj očistec, prichádza muž. Je veľmi príjemný, citlivý a milý, oslovuje jediného iného prítomného človeka – upratovačku Vlastičku. Volá sa Adolf Eichmann a má sa tu sretnúť s niekým veľmi, veľmi dôležitým…Tak sa začína hra oceňovaného a talentovaného ostraváka Tomáša Vůjtka, ktorý sa podujal na neľahkú úlohu osvetliť neslávne obdobie nedávnych dejín, prostredníctvom spovede fašistického zločinca, strojcu židovského holocaustu Adolfa Eichmanna. Je to hra dokumentárna a životopisná, ale súčasne strhujúca a uhrančivá, ktorej ani napriek vážnej téme nechýba veľká dávka čierneho humoru.

Účinkujú: Michal Jánoš, Petra Sabová, Tomáš Vravník, Petra Blesáková, Martin Križan

Preklad: Miro Dacho Réžia: Viktor Kollár Dramaturgia: Miro Dacho Scéna: Ján Zavarský Kostýmy: Miroslav a Jaroslav Daubrava Hudba: Juraj Bielik Svetelný dizajn: Juraj Jakabčin

Koncert

Štvrtok, 14. marca, o 19.00 hod., Dom umenia Fatra

Mozart – Brahms – Fauré

  • Martin Leginus, dirigent
  • Ida Chovanová, fagot
  • Ivan Ženatý, husle, ČR
  • Petr Nouzovský, violončelo, ČR

program:

Gabriel Fauré

  • Pelléas et Mélisande – suita op. 80

Wolfgang Amadeus Mozart

  • Koncert pre fagot a orchester B dur KV 191

Johannes Brahms

  • Dvojkoncert pre husle, violončelo a orchester

Koncert

Štvrtok, 14. marca, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Para Našou krajinou tour
Okolo skupiny PARA sa aktuálne najviac skloňuje slovné spojenie NAŠOU KRAJINOU. Okrem toho, že sa jedná o názov posledného nosiča, ktorý kapela vydala aj na vinyle, rovnakým pomenovaním chalani poňali i koncertné turné naprieč slovenskou krajinou, ale aj so zastávkou v Česku. V jedenástich mestách zaznejú nielen najnovšie skladby z posledného albumu, ale aj hity, ktoré najviac zarezonovali počas 24-ročného pôsobenia kapely na slovenskej hudobnej scéne.

Koncert

Nedeľa, 17. marca, o 18.00 hod., Dom umenia Fatra

  • Štefan Sedlický, dirigent
  • Dagmar Vaňkátová, soprán, ČR
  • Žilinský miešaný zbor
  • Cantica laetitia Zlín, ČR
  • Josef Surovík, zbormajster

program:

v 1. polovici zaznejú a cappella skladby rôznych autorov

Jan Vičar

  • Tempus Iuvenus – kantáta pre miešaný zbor a orchester – premiéra

Juraj Filas

  • Magnificat pre koloratúrny soprán, miešaný zbor a orchester – premiéra

Koncert

Utorok, 19. marca, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Na jarnom One Day Jazz Festivale sa predstaví Jana Gavačová s Projektom Biele Noci, ktorý je jej štúdiovým debutom a spolu s ňou i poprední slovenskí inštrumentalisti, vrátene organizátora festivalu Martina Valihoru. Rytmiku doplní mladá krv jazzového kontrabasu Michal Šelep, klavirista Ľuboš Šrámek i gitarista Ľuboš Brtáň. Vystúpi taktiež jazz-pop-funková kapela Eugen Botos Finally. Založili ju klávesák, líder a skladateľ Eugen Botoš, basgitarista Robert Vizvári. Žáner ich hudby je možné charakterizovať ako štýl formácie Chick Corea Electric Band, alebo Marka Kinga – Level 42, ovplyvnený smooth jazzom, hip hopom, moderným jazzom, funky aj etnom. V spolupráci s Eugen Botos Finally vystúpi i bubeník Pete Ray Biggin aktuálne pôsobiaci v kapele Level 42, spolupracoval s menami ako Chaka Khan, R. Williams, A. Winehouse, Incognito, W. Houston, M. Ronson

  • Eugen Botos Finally
  • klávesy – Eugen Botos,
  • basgitara – Robert Vizvári
  • bicie – Pete Ray Biggin – aktuálne pôsobiaci v kapele Level 42, ktorý taktiež spolupracoval s menami ako Chaka Khan, Robbie Williams, Amy Winehouse, Incognito, Whitney Houston, Mark Ronson

V Divadelnej kaviarni o 18.00 hod.

Hubnutí řízené počítačem – Tomáš Mašek – gitara, klávesy, klarinet; Pavel Novotný – basgitara; Jakub Šulík- bicie

Pražské inštrumentálne trio – fúzický set plný jazzu, rocku folklóru a ambientu.

Koncert

Štvrtok, 21. marca, o 19.00 hod., Dom umenia Fatra

Prvý jarný deň s hudbou

  • Jiří Rožeň, dirigent, ČR
  • Nejc Kamplet, klavír, Slovinsko

program:

Lisa Robertson

  • „of a liminal nature“ – svetová premiéra

Peter Iljič Čajkovskij

  • Klavírny koncert b mol op. 23

Robert Schumann

  • Symfónia č. 1 B dur op. 38 Jarná

Víťaz Medzinárodnej klavírnej súťaže Forum per tasti 2018 Nejc Kamplet zo Slovinska prednesie obľúbený Čajkovského „bemol“ v sprievode finalistu prestížnych dirigentských súťaží Donatelly Flick 2014 a Salzburg Festival Young Conductors 2016 Jiřího Rožňa.

Koncert

Pondelok, 25. marca, o 19.00 hod., Veľká scéna, dom odborov

Adam Ďurica a hostia – akustické koncerty
Adam Ďurica si pre svojich fanúšikov pripravil skutočnú hudobnú lahôdku. Už na jar roka 2019 naplánoval akustické turné v sprievode svojich hostí a skvelých hudobníkov. Divákom sa predstaví v siedmich slovenských mestách od Žiliny až po Prešov, kde odznejú jeho najväčšie hity ako Holubička, Spolu, Jazero, Neľutujem či Mandolína v aranžmánoch a s novým zvukom a dozviete sa ako niektoré z nich vznikli.

V každom meste bude mať akustický koncert špeciálneho hudobného hosťa: Sima Martausová, Peter Bič a Viktória z Peter Bič Project, Karmen Pál-Baláž a ďalší.

Divadelné predstavenie

Sobota, 30. marca, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Žltá čiara
Africký rybár sa v dôsledku nehody ocitne na pobreží Európy. Na jeho rybársky čln padla z čistého neba krava a čln dolámala. Je to náhoda alebo teroristický plán? Motív záhadnej udalosti spája príbehy rozmanitých postáv. Všetci túžia po bezpečí, pohodlí a slobode, dokonca aj úbohá krava Yvonne. Cesty bezpečnostných opatrení a vlastných paranojí sú však nevyspytateľné a nekompromisné. Tam, kde začína sloboda jedného, možno končí sloboda druhého.

Premiéra: 30. 03. 2019

Účinkujú: Anna Nováková, Ivana Kubáčková, Iveta Pagáčová, Tajna Peršić, Kristína Sihelská, Braňo Bačo, Ján Dobrík, Michal Koleják, Michal Tomasy, Boris Zachar, Dávid Uzsák

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM