Soňa Vanovčanová Kultúra

Tipy na oddych pre Žilinčanov: Kam si vyraziť počas víkendu?

Vytúžený víkend je za dverami. Chvíle oddychu v kruhu blízkych, priateľov a rodiny sú presne to, na čo väčšina z nás čaká. Ponúkame vám malú redakčnú inšpiráciu.

Ilustračný obrázok k článku Tipy na oddych pre Žilinčanov: Kam si vyraziť počas víkendu?
Foto: Rastislav Búgel

Divadelné predstavenie

Piatok, 12. apríla, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Žltá čiara
Africký rybár sa v dôsledku nehody ocitne na pobreží Európy. Na jeho rybársky čln padla z čistého neba krava a čln dolámala. Je to náhoda alebo teroristický plán? Motív záhadnej udalosti spája príbehy rozmanitých postáv. Všetci túžia po bezpečí, pohodlí a slobode, dokonca aj úbohá krava Yvonne. Cesty bezpečnostných opatrení a vlastných paranojí sú však nevyspytateľné a nekompromisné. Tam, kde začína sloboda jedného, možno končí sloboda druhého.

Koncert

Piatok, 12. apríl, 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Ultrazvuk (Vec & Tono S.), Supa, DJ Škrupo
Dvaja majstri svojho remesla Vec a Tono S. sa rozhodli dať hlavy a slohy dokopy, aby v spoločnom projekte pripravili kvalitné tracky plné slovných hračiek a svojského humoru. Tento projekt sa výstižne nazýva Ultrazvuk a môžete od neho očakávať precíznu defektoskopiu našej spoločnosti, na akú sme u oboch pánov zvyknutí. Dvojicu na pódiu doplní DJ, spevák, raper a seladón Škrupo, v úlohe predskokana sa predstaví ich handlovský kamarát Supa, ktorý odprezentuje svoj posledný album Biele noci. Po koncertoch vás čakajú DJ sety v podaní tria Vec, Tono S. a Škrupo.

Večer piesní Karla Kryla

Sobota, 13. apríla, 20.00 hod., Smer klub 77

Keď sa Karla Kryla pýtali komu sú určené jeho piesne, povedal: „Moje piesne sú určené každému, kto ich chce počúvať, ale najmä tým, ktorí ich počúvať nechcú.“ V tejto sérií koncertov sa zoskupili protestfolkový pesničkár a básnik Milan Tarina, československý indie-folkový projekt „klipers“ a perkusionista Stanislav Kertész. Zaznie aj pár autorských piesní z albumu Tarinovky a Duše lesních tvorů.

Piesne Karla Kryla sa dnes hrávajú len na pripomienku novembrových udalostí a na ich význam a poetiku sa často zabúda. Karel Kryl bol však básnik a skladateľ a ako sa vyjadril jeden žurnalista: „Nebál sa vyjadriť pravdu za každých okolností.“ Pozývame Vás na pripomienku atmosféry a myšlienok jeho piesní, pretože veríme, že jeho názory by mali znieť v každú časť roka a nemali by upadnúť do zabudnutia.

Párty

Sobota, 13. apríla, 21.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Hypnotic night
Klubová noc plná deep house music v réžii žilinského bratského dua FRICKObrothers a ich hosťa, ktorým bude rakúsky dj Tympani.

Kutilská dielňa (nielen) pre ženy

Nedeľa, 14. apríla, 13.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Do-it-herself: Kraslice maľované voskom
Dnes sa kraslice spájajú najmä s darovaním, hoci v minulosti mali i obetnú funkciu. Symbolizujú jar, novú etapu, znovuzrodenie. Okrem toho je však maľovanie vajíčok aj neuveriteľný relax. Lektorka Jolana Madigárová Kubišová vás naučí maľovanie voskom, ktoré patrí k najtradičnejším technikám ľudového zdobenia kraslíc. Isté ťahy špendlíkom a pravidelné nanášanie kvapiek vosku vyžaduje tréning a tiež trpezlivosť. V prípade zaújmu sa registrujte mailom na nienke@stanica.sk.

Workshop kreatívneho prednesu

Nedeľa, 14. apríla, 14.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Básne pri šálke kávy
Poézia neexistuje vždy len na papieri, občas potrebuje byť vyslovená nahlas a vypočutá. V rámci workshopu cieleného na lokálnu komunitu textárov a básnikov budeme objavovať rôzne spôsoby práce s textom a jeho prepájania s priestorom a publikom. Príďte s vlastnou tvorbou, obľúbenou básňou alebo napíšte niečo na mieste – vášmu dielu vdýchneme život a spoločne budeme hľadať výsledný tvar, s ktorým sa večer postavíte pred divákov. V prípade záujmu sa registrujte mailom na dobrovolnici@stanica.sk.

Poézia naživo

Nedeľa, 14. apríla, 18.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Básne pri šálke kávy
Písané slovo potrebuje z času na čas opustiť stránky kníh a dostať sa nahlas medzi ľudí. Príďte si vypočuť miestnych umelcov, ktorý premenia Stanicu na živú scénu, kde sa zrútia všetky fyzické a metaforické bariéry. Nechajte sa viesť básnikmi cez rôzne priestory a atmosféry a zažite tak poéziu z nových a jedinečných perspektív.

Talkshow

Nedeľa, 14. apríla, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Vitajte doma / s Ľubomírom Paulovičom
V talkshow Vitajte doma S so Soňou Műllerovou sa na žilinských divadelných doskách predstaví herec Ľubomír Paulovič. Pôsobil v Divadle SNP v Martine, v Slovenskom národnom divadle a ako umelecký šéf činohry DJGT vo Zvolene. Okrem herectva sa venuje divadelnej a televíznej réžii. V STV režíroval filmy Maškaráda, Pod agátmi či Zuzka Turanová. Diváci ho však vnímajú predovšetkým ako vynikajúceho filmového a televízneho herca, najmä z filmov Otec, Noční jazdci, Pásla kone na betóne, Hody, Peacemaker, Ako divé husi, Záchranári, Konečná stanica či Ticho.

Ako hudobný hosť sa predstaví jeho dcéra moderátorka a herečka Veronika Paulovičová.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

V susedných regiónoch počasie ťahá von

Zdroj: Dnes24.sk

Veľká noc sa blíži, pozrite na to, ako sa bavili na veľkonočných trhoch Rožňavčania

Obrazom: Veľkonočné trhy v Rožňave
50
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM